– För att det ska bli tydligt om vilka utmaningar vi står inför måste medierna uppmärksamma problemet. En del av det arbetet är att rapportera om uppföljning av upphandlingar. Upphandlingar som inte sker på rätt sätt eller ramavtal som inte följs resulterar till slut i stora summor skattepengar som används på helt fel sätt. Därför måste medierna ta sitt ansvar och granska kommuner och regioner för att säkerställa att allt fungerar som det ska, säger Elin Wärm vid Svenskt Näringslivs regionkontor i Halland.
Granskningen har omfattat Hallands Nyheter (med Varberg och Falkenberg som huvudsakligt bevakningsområde) och Hallandsposten (Halmstad-Laholm-Hylte).
De båda tidningarna har en dominerande ställning på den halländska tidningsmarknaden och bilden som ges i Svenskt Näringslivs rapport är att upphandlingsärenden bevakas slentrianmässigt.
Regionchefen Charlotte Schéle (bilden) menar att lokala medier har ett stort fokus på basfakta och sällan synar upphandlingsprocesser ordentligt.
– Det är faktiskt mycket av samma innehåll i båda tidningarna som är syskontidningar inom Stampenkoncernen. Nu har vi ambitionen att träffa redaktionsledningarna för att få igång en viktig diskussion om att upphandlingsfrågor behöver få mer utrymme i lokalpress.
Utvecklingen inom lokal journalistik med allt mindre resurser genom en förändrad mediemarknad är överlag dyster.
– Jag tror säkert att minskade resurser för lokala tidningar har betydelse för utvecklingen, inte minst i mindre kommuner som kanske haft lokalredaktioner tidigare. Men jag tror också att upphandlingar kan upplevas som ett svårt ämne av journalister och att det därför väljs bort för enklare rapportering, säger Charlotte Schéle.
– Det är problematiskt ur ett samhälls- och medborgarperspektiv där bra journalistik kan bidra till en så effektiv användning av skattemedel som möjligt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer