Jens Nylander, kanske mest känd som entreprenören bakom mp3-spelare-bolaget Jens of Sweden, ägnar numera sin tid åt att granska den offentliga sektorns inköp.
Grunden i arbetet är en enorm databas där han lägger in uppgifter från ekonomisystemen hos kommuner, regioner och myndigheter. Uppgifter som är allmänna handlingar.
– I nio fall av tio är det inga problem att få ut datan. Men en utmaning när jag utvecklat mjukvaran har varit att alla har sina egna format, säger Jens Nylander.
När Upphandling24 intervjuade honom (8 februari) innehöll databasen nära 45 miljoner fakturor från bland annat 237 kommuner, en siffra som ständigt växer.
– Bara i dag har jag fått in data från ytterligare 40 upphandlande enheter, säger Jens Nylander.
Med hjälp av sitt egenutvecklade AI-verktyg söker han igenom materialet på jakt efter avvikelser. Får han napp går han vidare och begär ut exempelvis offerter, avtal och mejlkonversationer, samt kontaktar berörda personer.
– Jag är ingen journalist men gör ett klassiskt grävjobb, säger Jens Nylander.
En avvikelse kan exempelvis vara att det kommit en faktura från en ny leverantör som normalt inte säljer den typen av tjänster. Något som var fallet i det nyligen publicerade avslöjandet om en upphandlingskonsult som dubbelfakturerat kunderna.
Jens Nylander kan också konstatera att för hälften av alla leverantörer, främst mindre, har upphandlande enheter felaktiga uppgifter i sitt system. Exempelvis organisationsnummer.
En annan slutsats är att majoriteten av direktupphandlingarna görs utan att ta in pris från åtminstone två leverantörer som får konkurrera.
– Även om man är ute efter en viss leverantör så ger det ju möjlighet att pruta, säger han.
I den öppna databasen går det att söka på såväl enskilda leverantörer som upphandlande enheter.
– Jag vill tillgängliggöra material enklare för allmänheten och samtidigt visa på brister i vårt system kring kontroller och upphandlingar.
Hur kan upphandlare använda databasen?
– De får en bra möjlighet att i ett tidigt skede skaffa en överblick och kontrollera företagen man tänker sig att göra affärer med. Jag tycker upphandlare ska vara tuffare när de utformar en upphandling och inte anpassa sig efter ”marknaden”.
Ett tydligt budskap från Jens Nylander är att inte vara godtrogen och lita på leverantörerna.
– Sluta försöka vara vän med dem, jag tycker inte alls man ska ”bygga relationer”. Det är som när man dejtar, var otillgänglig så de får anstränga sig lite.
– Kom ihåg att de är proffs på att sälja, som upphandlare måste du vara lika slipad.
Fler av Jens Nylanders avslöjanden hittar du här.
Bra jobb Jens.
Vi som jobbar med strategiskt inköp i myndigheter där uppföljning är en del i vårt dagliga arbete ser inte detta som en kioskvältare. Våra spendverktyg, oavsett om de heter spendancy, proa(a)act eller liknande så har vi oftast denna information redan i strukturerad form och kategoriserad utifrån ett totalkostnadsperspektiv. Men Jens jobb kan hjälpa oss i vår strävan att ge myndighetschefer och beslutsfattare en heads-up och faktiskt förstå att offentliga myndigheter kastar bort miljontals kronor i felaktiga inköp. Ekonomiavdelningarna lägger upp leverantörer när en faktura kommer in och kontrollerar inte uppgifterna. I upphandlingarna har vi systemstöd för den kontrollen och om man gör rätt från början så minskar risken för felaktiga utbetalningar. Som diskussionsunderlag är Jens underlag till stor nytta. Vill man också komma åt ofoget med otillåtna direktupphandlingar kan underlaget också vara till hjälp. I slutänden så handlar det ändå om att chefer och beslutsfattare måste låta inköpsarbetet bli en del i det strategiska arbetet.
Fantastiskt jobb av Jens.
Men Jens är nog i absolut livsfara.
Om Jens råkar stoppa fakturor till grovt kriminella
kan vad som helst hända.
Jens behöver skydd av SÄPO
eller så bör han lämna över granskningarna till en grupp grävande journalister.
Jens kan optimera sitt AI system och då kanske undvika att stå i tidningsartiklar.
Låt journalisterna ta den risken.
MagI
————-