Många chefer hinner inte återhämta sig under sin ledighet – vilket vare sig är bra för chefen själv eller för verksamheten. Det säger Carola Löfstrand, ombudsman på Vision till fackförbundets hemsida – där hon också ger ett par konkreta tips till de chefer som snart går på semester.
Det gäller att vara tydlig när det gäller jour – och bara för att man är chef måste man inte hela tiden sitta i beredskap. Det måste vara tydligt vem man ska ringa om det skulle behövas.
– Jag har ett personligt tips och det är något som jag har lärt mig de senaste åren. Lägg in frånvaromeddelande i mejlsystemet, gärna en dag innan man går på semester så att man har nästa dag till att städa skrivbordet och få bort det som legat och väntat. Sedan är det viktigt att man är tydlig i frånvaromeddelande och ser till att man skriver hur länge man kommer att vara borta och att när jag kommer tillbaka så kommer jag att börja läsa mejlen i bakvänd kronologisk ordning. Då ser man direkt det som är aktuellt och mest akut.
Och så frågan om jobbtelefonen – ska man ta den med sig eller lämna den på jobbet?
– Det kan vara svårt för en chef att lämna jobbtelefonen på jobbet, speciellt då det kan vara vissa frågor där man bara måste få tag på chefen. Men om man lämnar telefonen på jobbet eller låter den vara avstängd, så är det bra om den som har ett övergripande ansvar medan chefen är borta har ett annat nummer som man kan nå hen på om det skulle behövas. Om du tar med telefonen hem så är det viktigt att du är disciplinerad och bara kollar av telefonen om det är viktigt. Jag tycker att man helst ska kunna lämna telefonen hemma, säger Carola Löfstrand till Vision.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer