Sverigedemokraterna har reserverat sig på 3 punkter att jämföra med ytterligare 11 reservationer från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.
Det har blivit något av en tradition – oavsett styrkeförhållanden mellan blocken – att riksdagen säger nej till samtliga motioner som berör offentlig upphandling.
Så är fallet även i år med finansutskottets betänkande FiU-34 som i klump avslår ett 50-tal förslag.
Motiveringarna skiljer sig något men med återkommande formuleringar om att beredning pågår i Regeringskansliet eller att Upphandlingsmyndigheten arbetar med aktuell fråga.
I en riksdagsdebatt nyligen var Erik Slottner tydlig med att regeringen inte behöver ta hänsyn till Sverigedemokraterna.
– Lagen om offentlig upphandling ingår inte i det Tidöavtal vi har slutit tillsammans med Sverigedemokraterna, utan det är någonting som regeringen kan agera i självmant utan att Tidöavtalet behöver tecknas in i frågorna, sade Erik Slottner.
FiU-34 avspeglar ”arbetsordningen” med SD-kritik mot regeringspartierna på flera punkter.
SD vill bland annat se fler undantag i upphandlingslagstiftningen för att hantera krissituationer och se över regelverket för direktupphandlingar med ökad insyn och höjd beloppsgräns.
Från Socialdemokraterna finns bland annat förslag om ”Exit LOU” för allmännyttan där förhoppningen är att undantag från LOU ska göra de kommunala bostadsbolagen mer konkurrenskraftiga.
Men finansutskottet säger nej med hänvisning till att nuvarande lagstiftning inte är ett hinder för affärsmässighet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer