Är det för stort fokus på pris? Får kvalitet en alltför underordnad betydelse? Debatten kring pris kontra kvalitet är ständigt återkommande i upphandlingssammanhang.
Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, har på uppdrag av Upphandlingsmyndigheten gjort en sammanställning av forskning kring olika vägval vid upphandling av kvalitet.
Utöver allmänna resonemang ger rapporten en vägledning kring var i upphandlingsprocessen kvalitetskrav bör ställas och hur kvalitet kan premieras i en utvärderingsmodell.
Syftet med rapporten är att underlätta för upphandlare att använda genomtänkta metoder för att ställa olika typer av kvalitetskrav i upphandlingar.
– Vi tror att dessa insikter kan vara särskilt användbara vid upphandling av olika vård- och omsorgstjänster där kvalitet i leveransen av tjänsten är lika viktigt som svårdefinierat, säger Eva-Lotta Sandberg, enhetschef för Upphandlingsmyndighetens affärsenhet.
Rapporten bidrar också med ett teoretiskt ramverk kring de insikter och kunskaper som många upphandlare redan har, vilket i sin tur kan skapa trygghet men även fördjupa förståelsen för dessa komplexa frågeställningar när upphandlingar planeras och genomförs.
Jag upplever att detta inte stämmer ang. Pris eller kvalite. Det rulllar i gamla hjulspår och vill inte blanda in en ny leverantör , fast denna levererar till dessa som vunnit avtal. Varken kunnande , pris eller kvalite räknas hos inköpare. Det ser man på svar om man vill presentera något som vi kanske har exklusive rätt på- ständiga svaret – vi har våra kanaler!
Jan,
Nu är jag kanske lite för arg men, skriv lite mer konkret vad det är du har råkat ut för och använd korrekt svenska så vi kan förstå vad det är du vill framföra.
Slutligen två kommentarer, dra inte alla Sveriges upphandlare över en kam (när det kanske inte ens är en upphandlare som står för svaret) och det kan vara så att den upphandlande myndigheten föredrar konkurrens framför bäst lösning från ett företag med ensamrätt.
Känns lite naivt att man i LCC-avsnittet bara tar upp bränsleförbrukning. När det gäller fordon står ofta uh-kostnaderna under fordonens livstid för lika stor kostnad som anskaffningskostnaden. Detta kan man ju fånga upp genom att leverantören ska redovisa förväntade uh-kostnader för dom närmaste 5-10 åren och/eller offerera serviceavtal för dom kommande 5 åren. Väldigt vanligt att åkerier gör så (bilar som står stilla är något åkerierna hatar) och även för militär materiel. Detta är ett bra sätt att premiera hög kvalité.