Att sprida kunskap om offentlig upphandling är en av Upphandlingsmyndighetens kärnuppgifter.
Erika Hanses är chef för enheten för frågeservice som omfattar en frågeportal samt svarsservice på telefon och – sedan 2020 – även via chatt.
– I fjol svarade vi på sammanlagt 7 097 frågor. Antalet chattar har ökat explosionsartat medan telefonsamtalen för första gången minskat från tidigare år, säger hon.
Frågeportalen, som funnits sedan 2016, är tänkt för mer omfattande frågor och är ett slags uppslagsverk där frågor och svar är sökbara, om frågeställaren så önskar. I fjol kom det in drygt 1 400 frågor. Alla besvaras men långt ifrån alla publiceras.
– I portalen finns ständigt runt 1 900 trådar med frågor och svar som vi uppdaterar och rensar i kontinuerligt. säger Erika Hanses och tillägger:
– Oavsett i vilken form vi återkopplar agerar vi alltid bollplank, vi fattar aldrig några beslut. Målet är att ge frågeställaren tillräcklig information för att kunna gå vidare med sitt case.
Teamet som svarar i de olika forumen består av sju jurister och specialister.
– Till sin hjälp har de myndighetens alla experter. Vi har tydliga toppar i mars-april och i oktober-november, vilket är tider på året då de flesta upphandlingar annonseras, säger Erika Hanses.
Vilka är det som hör av sig?
– Kommunerna står för flest frågor, både upphandlare och de som gör inköp. Knappt en tredjedel av frågorna kommer från leverantörer och den andelen tycks öka, vilket är glädjande. Jag hoppas det beror på att vi blivit mer kända. I januari var faktiskt leverantörerna i majoritet, säger Erika Hanses.
Här är de fem vanligaste frågeområdena under 2022
1. Direktupphandling. ”Det har alltid varit i topp. Det nya är att vi får många frågor om de praktiska konsekvenserna av de nya beräkningsreglerna i 19 kap. LOU.”
2. Ändringar av kontrakt och ramavtal utifrån reglerna i LOU.
3. Avtalsrättsliga frågor. ”Både upphandlare och leverantörer undrar om de kan göra ändringar i avtal till följd av exempelvis ökade priser på drivmedel”.
4. Ramavtal. ”Det kan gälla skyldigheten att avropa och om upphandlande organisationer får köpa utanför avtalet. Likaså frågor om fördelningsnycklar och rangordning”.
5. Offentlighet och sekretess. ”Många anbudsgivare tycker att det är för svårt att få insyn i den vinnande leverantörens affärer”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer