
Främst Socialdemokraterna och Moderaterna växlade repliker under en förhållandevis lång debatt – en timme och 20 minuter – för att vara den årliga i riksdagen om upphandlingsmotioner.
Riksdagen gick på finansutskottets linje enligt betänkande FiU-34 och sade nej till ett 50-tal förslag om regelverk och former för offentlig upphandling.
Riksdagsmajoriteten hänvisade bland annat till att det pågår arbete på departements- eller myndighetsnivå inom de områden som förslagen gäller.
I några fall blev det omröstning men utan dramatik. Socialdemokratiska förslag om att begränsa antalet underleverantörsled och att utöka Bolagsverkets kommande kontrolltjänst röstades ner.
Från regeringssidan betonades i debatten att offentlig upphandling måste präglas av konkurrens, effektivitet och transparens.
– Men alltför ofta ser vi någonting annat. Vi ser hur offentlig upphandling används som verktyg för att driva politiska agendor som saknar koppling till upphandlingens egentliga syfte: att säkerställa bästa möjliga kvalitet till bästa möjliga pris, sade Merit Frost Lindberg, Moderaterna.
– Vi moderater vänder oss mot denna politisering. Vi säger nej till upphandlingspolitik där politiska symboler och ideologiska krav väger tyngre än sunt förnuft. Detta är en linje som Socialdemokraterna och deras stödpartier står för, och det är en linje som fördyrar offentlig verksamhet och stänger ute företag.
I en stundtals frän debatt argumenterade oppositionen att regeringen agerar för sent och för lite mot oseriösa leverantörer.
Socialdemokraternas Gunilla Carlsson upprepade sin kritik mot att Bolagsverkets kontrolltjänst – i linje med leverantörskontrollutredningens förslag – dröjer till 2028.
– Det är anmärkningsvärt att regeringen inte agerar fortare i en sådan viktig fråga. Om vi ska få ordning på svensk arbetsmarknad och använda våra resurser på bästa sätt måste regeringen börja agera, sade Gunilla Carlsson.
Hon manade också regeringen att påverka översynen av EU:s upphandlingsdirektiv för att göra det möjligt att begränsa antalet underleverantörsled.
Men Moderaterna gav kalla handen.
– Svaret på frågan om vi skulle vara beredda att gå vidare med att begränsa antalet underleverantörsled är inte nej bara med hänsyn till EU-rätten, utan det är framför allt nej med hänsyn till konkurrenssituationen och småföretagens möjligheter att fortsätta finnas och verka på dessa marknader, sade Merit Frost Lindberg.
Socialdemokraterna lyfte i debatten idéburna organisationers möjligheter att konkurrera och uttryckte oro över att den lagstiftning om reserverade kontrakt – som S drev igenom i regeringsställning – fått begränsat genomslag.
Mer behöver göras för att ge den idéburna sektorn större möjligheter att erbjuda välfärdstjänster, ansåg Gunilla Carlsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer