Under de senaste månaderna har flera kommuner genomfört granskningar av hur de sköter rutinerna kring sina direktupphandlingar och Upphandling24 har berättat om ett antal kommuner och andra upphandlande myndigheter där kritiken från de förtroendevalda revisorerna varit hård. Nu visar det sig att Stockholms stad inte heller undgår kritik.
Den granskning som Stadsrevisionen låtit göra återfinns i rapporten “Direktupphandling Nr 8, 2017 – Stockholms stad” (pdf). Stadsrevisionen har genomfört en granskning för att bedöma om nämnderna har en intern kontroll som säkerställer att LOU och stadens riktlinjer för direktupphandling följs. Förutom trafiknämnden har Bromma stadsdelsnämnd, Södermalms stadsdelsnämnd och Älvsjö stadsdelsnämnd ingått i granskningen.
Under den period som granskats har förvaltningarna direktupphandlat närmare 39 leverantörer utan konkurrensutsättning. I 35 av dessa fall saknas skriftliga avtal, och från alla leverantörer förutom en saknas också offerter.
Där konstateras att: “Revisionskontoret bedömer att den interna kontrollen avseende direktupphandlingar inte är tillräcklig vid de granskade nämnderna. Förvaltningarna anger att de utgår från stadens program och riktlinjer för upphandling och inköp. Emellertid visar granskningen att förvaltningarna inte följer intentionerna i dessa styrdokument. Flertalet av de granskade direktupphandlingarna uppvisar brister”.
Alliansen i Stockholms stad anser att detta pekar på ett mer omfattande problem och menar att om fyra förvaltningar har så här mycket problem, finns det inget som pekar på att detta inte genomsyrar andra delar av Stockholm stads organisation.
Kritiken riktas formellt som en skrivelse (pdf) till kommunstyrelsen där de önskar att revisionskontoret får i uppdrag att granska stadens övriga nämnder för att få en heltäckande bild.
– Vi ser mycket allvarligt på den kritik som Stadsrevisionen riktar. Stockholms stad har kommunfullmäktigebeslut på program för upphandling och inköp, och Revisionskontorets granskning säger i klartext att detta inte följs. Vi kan konstatera att den S-ledda majoriteten inte förmår att ta ansvar när de inte kan säkerställa att rutiner följs säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd.
Hon får inte oväntat medhåll av sina allianskollegor:
– Att bestämmelserna för direktupphandling inte följs missgynnar framför allt stadens småföretagare som inte släpps in eller ges chansen på ett korrekt sätt. Därför ser Centerpartiet extra allvarligt på stadsrevisionens kritik, säger exempelvis Karin Ernlund (C), gruppledare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer