– Mitt förtroende för vd och ledningen är förbrukat. Det här bolaget behöver göras om i grunden, säger Axel Darvik, toppnamn för Liberalerna i Göteborgs Stad, till Expressen/GT sedan rapporten blivit offentlig.
I utredningen från Göteborgs Stads ledningskontor slås fast att Älvstranden brutit mot stadens regelverk och ”allvarligt skadat stadens anseende”
Rapporten pekar på en tystnadskultur där ledningen för Älvstranden vid upprepade tillfällen vilselett styrelsen genom att undanhålla information eller lämna oriktiga uppgifter.
Två tips till Göteborgs Stads visselblåsarfunktion blev startskottet för arbetet med rapporten.
Men redan 2020 pekade KPMG i en rapport på otillbörliga kontakter mellan en av Älvstrandens medarbetare och flera av bolagets leverantör.
Älvstranden valde att inte polisanmäla. I ett 205-sidigt mastodontsvar till stadens visselblåsarfunktion gör Älvstrandens ledning en hänvisning till att det då inte var självklart att en polisanmälan skulle ha lett till en inledd förundersökning och en fällande dom.
”Vi hade i sådana fall riskerat att hamna i ett läge där vi arbetsrättsligt inte kunde driva frågan om avsked framgångsrikt.”, skriver Älvstranden om att inte anmäla.
Motiveringen sågas ordentligt av Göteborgs Stads utredare. Enligt styrdokumenten ska misstankar om oegentligheter anmälas – sedan är det upp till polis och åklagare att värdera dessa.
Även Göteborgs Stads politiska ledning har reagerat över undfallenheten inom Älvstranden.
– Jag blir så jäkla besviken. Det är bra att personen har fått lämna, men det är klart att man också skulle ha polisanmält det här direkt med tanke på de omständigheter som uppdagats. Jag förstår inte varför det inte gjordes, har Jonas Attenius, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Göteborg, kommenterat tidigare för Expressen/GT.
En polisanmälan har lämnats in av Älvstranden under våren, men preskriptionstiderna kan göra att eventuell brottslighet inte når domstolarna.
Visselblåsarfunktionen riktar även kritik mot att berörda leverantörer inte polisanmäldes redan för tre år sedan.
”Genom sitt agerande har leverantörer med oetiska och eventuella brottsliga metoder kunnat fortsätta att verka som leverantörer inom staden”, skriver visselblåsarfunktionen i sin utredning.
Göteborgs Stads förvaltning för inköp och upphandling införde nyligen köpstopp från en av leverantörerna.
Den medarbetare som lämnade sin tjänst efter otillbörliga leverantörskontakter kunde göra så med ett närmast guldkantat, konfidentiellt avtal.
Personen arbetsbefriades i över fyra månader med ”lön, semesterersättning, mm” och rätt att ta annan anställning utan avräkning.
Enligt visselblåsarutredningen sänder det helt fel signaler till såväl egna anställda som invånare om hur oegentligheter ska hanteras.
Utredningen är vidare kritisk till hur bolagets vd hanterat miljardinvesteringen i det så kallade Halvöprojektet:
”VD informerade inte styrelsen om väsentliga risker i relation till följsamhet mot upphandlingslagstiftning som lyfts av bl.a upphandlingschef och bolagsjurist. Istället undertecknar vd själv tilldelningsbeslutet, i strid med bolagets eget regelverk”.
I det digra rapportflödet kring Älvstranden har även stadsrevisionen inom Göteborgs stad granskat hur företaget följt regelverket vid upphandling av konsulter.
Slutsatsen är att bolaget brustit i både upphandlingsförfarande och dokumentation på ett sätt som gått emot stadens riktlinjer och sannolikt även lagstiftningen.
Konkurrensverket har som tillsynsmyndighet för offentlig upphandling ställt frågor till Älvstranden, som på sin webbplats svarat myndigheten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer