EU-kommissionen har tagit fram en samling exempel om socialt ansvarsfulla offentliga upphandlingar som ska inspirera andra.
Varje exempel redogör för den effekt som upphandlingen har gett och vilka andra fördelar som har uppnåtts. Man får även ta del av de lärdomar och utmaningar som varje organisation tar med sig.
Ett av två svenska exempel är Helsingborgs stads modell där man först ställer dialogkrav och i nästa steg skarpa sysselsättningskrav.
Sedan dialogkravet infördes 2015 har 286 personer fått jobb eller praktik hos leverantörerna. Ungefär 100 av dem är sysselsättningar som skapats som en direkt följd av kraven i upphandlingarna.
En avgörande framgångsfaktor är den täta dialogen mellan arbetsmarknadsförvaltningen och upphandlarna, enligt Magnus Nilvér, matchare för arbetsfrämjande insatser i upphandlingar på arbetsmarknadsförvaltningen.
Det andra svenska exemplet är Upphandlingsmyndighetens nationella modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling.
– Det är väldigt positivt att EU-kommissionen lyfter att offentlig upphandling kan vara ett effektivt verktyg för att driva på en socialt hållbar utveckling i samhället. Det är en gedigen och intressant samling exempel som de har tagit fram, säger Patrick Amofah, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer