-De nya riktlinjerna bygger på att fyllnadsmaterial i första hand ska bestå av naturmaterial för att komma bort från återvunna bil- och maskindäck, även kallat SBR, som riskerar att ge mikroplastutsläpp i vatten, säger Sofie Johansson, projektledare vid kommunens miljöförvaltning.
-Det är inte helt klarlagt hur mycket som gummigranulat påverkar miljön, men vi väljer att följa försiktighetsprincipen i miljöbalken.
I det åtgärdspaket som tagits fram och som har politisk förankring ställs också nya, hårdare skötselkrav för existerande konstgräsplaner och dagvattenbrunnar nära planerna ska få särskilda filter.
Allt har inriktningen att minska förluster av små gummipartiklar – granulat – som kan bli en miljöfara som mikroplaster om de kommer ut i vatten.
De nya hållbarhetskraven gäller upphandling av nya konstgräsplaner och vid inköp av material till de 16 befintliga inom kommunen.
Helsingborgs stad uppger att 69 ton fyllnadsmaterial lagts ut på planerna sedan 2014, men det är oklart hur mycket som kommit ut i naturen.
Frågan är omtvistad med Naturvårdsverket som hävdar att granulat är en viktig källa till utsläpp av mikroplast i Sverige. Däckbranschen menar däremot att det är en ytterst liten del av den granulat som används som når vatten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer