– Det ligger helt rätt i tiden att teckna den här typen av avtal. Vi ser också att medvetenheten och öppenheten inom den egna organisationen ökar när det gäller att cirkulera produkter internt samt för att det kan vara förmånligt på många vis att köpa in begagnade produkter. Fokus har också legat på att teckna avtal med seriösa aktörer, säger upphandlare Sofie Arebom.
Malmö stad har inga särskilt avtalade priser utan betalar begärt pris i butik. Avtalet omfattar även tilläggstjänster som utkörning, insamling, plocklådor, material till textil- och träslöjd samt hjälp att inreda bostad.
– Avtalen kan bidra till flera av stadens hållbarhetsmål som minskad klimatpåverkan, cirkulär ekonomi och sociala mål. Därutöver finns en potential till kostnadsbesparingar, säger Lisa Pedersen, hållbarhetskoordinator.
Erikshjälpen, Björkåfrihet och Skåne stadsmission är de secondhand-butiker som Malmö stads förvaltningar nu kan använda för inköp av bland annat heminredning, husgeråd, enklare möbler och material till trä- och textilslöjd.
– Många verksamheter i staden har länge uttryckt ett önskemål om att få detta avtal på plats, alltifrån äldreomsorgen som vill kunna köpa säsongspynt och mer tidstypisk heminredning för ökad trivsel på sina boenden till stadens fritidsgårdar och bibliotek, säger Lisa Pedersen.
Hon känner inte till andra exempel på kommuner med liknande avtal.
– Vi är mycket nöjda och glada över att ha fått dessa avtal på plats och märker att det finns ett stort intresse från andra kommuner vi har pratat med.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer