Landstingen får rabatt vid upphandling av dyra cancermediciner. Fast rabatterna ges bara med förbehåll – ett löfte om att priserna inte ska offentliggöras.
Nu får detta hemlighetsmakeri kritik. Håkan Jansson, ordförande i landstingsstyrelsen i Jönköpings län, menar att upphandling i offentlig verksamhet borde kännetecknas av öppna anbud och öppna priser.
– Man ska kunna kontrollera vad det är man får för pengarna, säger han till Sveriges Radio P4 Jönköping och beskriver prismörkandet som direkt olustigt.
Bakgrunden till de hemliga priserna är att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket betraktar nya mediciner som Zytiga och Zelboraf som alltför dyra i förhållande till nyttan. Så här förklarar Niklas Hedberg, chef för avdelningen för nya läkemedel, inställningen till Zelboraf:
– Vi är beredda att betala mer för läkemedel som behandlar svåra sjukdomar, som till exempel cancer, än vad vi är när det gäller lindrigare sjukdomar. Men om alla läkemedel mot svåra sjukdomar vore så dyra som i det här fallet skulle pengarna bara räcka till att behandla en betydligt mindre del av alla patienter som behöver läkemedel.
Efter besked om att preparaten därför inte subventioneras och kan ingå i högkostnadsskyddet har tillverkarna vänt sig direkt till landstingen – som efter rabatt bedömt att läkemedlen är värda sin kostnad.
Fast rabattens storlek är en väl förborgad hemlighet. Anders Hallberg, medlem i Sveriges Kommuner och Landstings expertgrupp, ser inget annat val än att göra läkemedelsföretagen till viljes och sekretessbelägga:
– Om vi kräver öppen redovisning av rabatterna tackar vi nej till läkemedlet och patienterna får inte medicinen.
Håkan Jansson kommer att trycka på för en förändring:
– Så här kan vi inte ha det, summerar han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer