Emma Ek Österberg är docent i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet. I september släpptes hennes bok Styra upphandling och styra med upphandling (Studentlitteratur), som fått mycket uppmärksamhet.
Varför skrev du boken?
– Jag hoppas sprida kunskap och väcka nya tankar om hur upphandling och styrning hänger ihop. Jag tror på förändring genom insiktsfull diskussion och tycker det är konstigt att inte fler förvaltningsforskare pratar mer om upphandlingsfrågor.
– Genom åren har jag forskat i många projekt där upphandling legat med som en ”strimma”. Nu har jag samlat ihop tankarna och använder tidigare analyser och resultat för att illustrera mina poänger.
Vad vill du signalera med titeln?
– Att det finns två olika aspekter som man bör tänka på samtidigt. Dels styrningen av upphandlingsområdet som sådant, genom lagstiftningen, den nationella strategin och så vidare. Dels vad man vill göra i den specifika situationen, alltså styrningen av marknader och samhället genom upphandling.
Varför är det viktigt att lyfta frågan?
– Det finns en stor potential i offentlig upphandling som styrmedel. Men som med alla styrtekniker finns det både möjligheter och begränsningar. Det är viktigt att vända och vrida på frågan. Inköp kan vara en bra väg eller en omväg för att minska exempelvis miljöpåverkan. Det finns olika alternativ, man behöver lyfta på flera lock och diskutera öppet.
– En annan aspekt är balansen mellan piska och morot, det vill säga lagstiftning och ”uppmuntran” på marknadens villkor. När det gäller miljökrav på produkter kommer hårdare EU-lagstiftning vilket kan göra behovet av styrning genom upphandling mindre.
Finns det risk att styrningen blir en slags symbolpolitik?
– Ja, därför är det viktigt att inte bygga ett system för mätning och uppföljning som premierar ”window dressing”. Att man exempelvis säger att man ska ställa sysselsättningskrav vid en viss andel av sina upphandlingar och nöjer sig med att nå den andelen. Det har ju inget egenvärde i sig, man måste ju mäta effekterna av kraven.
Hur ser styrningen ut framöver?
– Redan i dag ligger mycket fokus på frågor om säkerhet och beredskap, och det kommer att öka. Risken är att det gör att andra aspekter, exempelvis hållbarhet, hamnar längre ner på agendan.
– Den organiserade brottsligheten är en annan stor politisk fråga där jag tror att de offentliga inköpens roll kommer att få stor betydelse.
Slutligen, finns det någon särskild person som du skulle vilja läste boken?
– Det är väl alla som har inflytande över utvecklingen på upphandlingsområdet. Civilminister Erik Slottner kan gott läsa den!
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer