Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, klargör i en ny dom att en organisatorisk enhet inom en juridisk person kan lämna anbud i en upphandling och alltså vara en leverantör i upphandlingsregelverkets mening.
Det behöver alltså inte vara den juridiska personen.
– Det här är ett mycket viktigt klargörande, säger ombudet Amir Daneshpip, advokat på Reuterman Advokatbyrå.
Han har representerat Linde Bergslags församling i ett mål gällande Arbetsförmedlingens upphandling av arbetsintegrerande övningsplatser.
Enligt 4 kap. 18 § i LOU kan en upphandlande myndighet ta sociala hänsyn genom att reservera offentliga kontrakt för så kallade skyddade verkstäder eller leverantörer vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration.
Arbetsförmedlingen uteslöt församlingen med motiveringen att den juridiska personen inte var en skyddad verkstad eller ett socialt företag. Det var bara en viss enhet inom den juridiska personen som uppfyllde kravet.
Både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att uteslutandet var korrekt.
HFD går i sin dom på samma linje och konstaterar att det saknas skäl att när det gäller ett visst anbud betrakta någon annan än den som faktiskt har lämnat anbudet som leverantör.
Det var alltså rätt att förkasta församlingens anbud.
Men HFD klargör alltså också vad ska räknas som leverantör:
”Det är således en vid och disparat krets av aktörer som, oberoende av hur de är organiserade, kan vara leverantörer. Ingenting hindrar därmed att till exempel en organisatorisk enhet inom en juridisk person lämnar anbud i en upphandling och alltså är en leverantör i upphandlingsregelverkets mening”, skriver HFD.
– Det här betyder att verksamheter som vill delta i den här typen av reserverade upphandlingar inte behöver dela upp sina verksamheter i separata juridiska personer för att omfattas av den aktuella bestämmelsen, säger Amir Daneshpip.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer