Det finns behov av bättre dialog mellan offentliga inköpare och leverantörer. Det menar Konkurrensverket, Sveriges Kommuner och Landsting samt Teknikföretagen som nu erbjuder stöd till upphandlande myndigheter som vill förbättra dialogen med marknaden inför en upphandling.
– Vi vill att effektiva tidiga dialoger ska bli vanliga inom offentlig upphandling och att kompetens och metoder ska spridas, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket.
De tre organisationerna erbjuder i ett antal pilotprojekt konkret processtöd i specifika upphandlingar. Stödet omfattar behovsbeskrivning, förarbete inför och genomförande av dialogmöte samt uppföljning och sammanställning av erfarenheter.
– Det är i den tidiga dialogen mellan upphandlande myndigheter och leverantörer som det går att hitta nya och bättre lösningar som både tillgodoser behovet och samtidigt ger en mer kostnadseffektiv offentlig upphandling, säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen.
Erfarenheterna av tidig dialog inom offentlig upphandling är goda i exempelvis Norge. Här finns sedan fyra år tillbaka ett framgångsrikt utvecklingsprogram för tidig dialog med fokus på innovation.
– Trots att det finns en bred juridisk samstämmighet om att tidiga dialoger kan genomföras även i Sverige, är försiktigheten stor. Därför vill vi visa vilka möjligheter som finns och vilka nyttorna är, säger Håkan Sörman, vd för SKL.
Han uppmanar upphandlande myndigheter som vill förbättra dialogen med hjälp av ett processtöd att anmäla sitt intresse. Konkurrensverket, SKL och Teknikföretagen kommer att välja ut ett antal projekt som blir aktuella för processtöd.
Hjälper till att skapa tidig dialog
Teknikföretagen vill tillsammans med Konkurrensverket samt Sveriges Kommuner och Landsting minska osäkerheten kring tidig dialog. Konkret processtöd ska göra svenska upphandlare lika dialogbenägna som de norska kollegerna.
| 2015-01-28
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer