Vision har i en enkät (pdf) ställt frågor kring upphandlarnas arbetssituation. Det handlar om arbetsbelastning, möjligheter till planering och uppföljning samt om den introduktion som ges till nyanställda i yrket.
Det visar sig att nästa alla, 88 procent, trivs på arbetet. Åtta procent trivs inte så bra eller inte alls.
Av svaren från de medlemmar som arbetar med upphandling framgår också att 53 procent tycker att de i viss utsträckning har möjlighet till planering, uppföljning och utveckling. Det är enligt Veronica Karlsson, förbundsordförande i Vision, en alldeles för låg siffra:
– Det är viktigt ur samhällsperspektiv att upphandlarna orkar med sitt arbete och att de vill stannar kvar på arbetet. Erfarna upphandlare är viktiga nyckelpersoner i sin verksamhet.
En förklaring till bristerna i uppföljning kan vara en pressad arbetssituation. Enligt enkäten anser 88 procent att de har en hög arbetsbelastning. Bedömningen är att det försämrar förutsättningarna att jobba strategiskt:
– För att upphandlarnas kompetens ska kunna användas på rätt sätt behöver de ha goda förutsättningar. Noggrann och kontinuerlig uppföljning gör också att allvarliga fel och brister i en verksamhet snabbt kan hittas och åtgärdas.
Hur fungerar arbetsplatsintroduktionen då? 36 procent anger att de inte har fått någon introduktion på ny arbetsplats eller som ny i yrket. En nästan lika stor andel, 32 procent, säger sig inte få någon kompetensutveckling.
Hög arbetsbelastning på upphandlare
Även om landets upphandlare trivs på jobbet anser de sig ha en för hög arbetsbelastning samt begränsade möjligheter till planering och uppföljning. Det framgår av enkät från fackförbundet Vision som organiserar många upphandlare.
| 2015-02-10
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer