Nu väntar översyn av interna myndighetsprocesser och utbildning av nyanställda för att motverka problem med bland annat närståendetransaktioner.
Runt 100 tveksamma inköp – med potentiell risk för förtroendeskada – lyftes fram av Riksrevisionen i en granskning tidigare i år.
Totalt undersöktes fem stora myndigheter och ett tydligt problem var att de rutiner som finns inte alltid får genomslag inom hela myndigheten.
Riksrevisionen vill särskilt sätta fingret på problemen kring närståendetrasaktioner, definierat som inköp där leverantören har kopplingar till den upphandlande myndighetens anställda eller dess anhöriga.
Samtidigt betonar Riksrevisionen att det inte ska råda ett totalförbud mot närståendetransaktioner. Sådana kan vara motiverade och ett förbud skulle vara i strid med näringsfriheten och principen om konkurrensneutralitet.
Regeringen ger i stora delar Riksrevisionen rätt i kritiken och att en skärpning krävs på myndighetsnivå.
I en lång skrivelse framhåller regeringen det som positivt att myndigheter ser över interna processer och att det behövs tydliga rutiner för att säkerställa opartiskhet.
Regeringen ger också stöd till Riksrevisionen olika förslag som att statligt anställa årligen bör uppmärksammas på regelverket för bisysslor och att jäv vid upphandlingar måste lyftas tydligare
Från regeringshålls nämns vidtagna åtgärder som att Statskontoret håller på att bygga upp ett nätverk inom staten för att arbeta mot korruption och att det ska bli enklare för anställda att delge korruptionsmisstankar.
En delegation har också fått i uppdrag att arbeta fram en myndighetsövergripande introduktionsutbildning för nyanställda inom staten med fokus på korruptionsfrågor.
Regeringsbeskeden applåderas av Natali Engstam Phalén (bilden) som är generalsekreterare för Institutet mot mutor (IMM):
–Det är centralt för vår grundläggande tillit att myndigheters verksamhet och offentlig upphandling bedrivs utan korruption eller misstankar om korruption. Som Riksrevisionens rapport belyser finns dock förbättringspotential för det korruptionsförebyggande arbetet. Här har ledningen ett stort ansvar att säkerställa ett arbete som garanterar en god förvaltningskultur.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer