Sedan 2023 ger Handelshögskolan i Umeå årligen två distanskurser på kvartsfart i offentlig upphandling. En kurs som är mer grundläggande och en kurs som fokuserar på offentlig upphandling som miljöpolitiskt styrmedel.
En av de viktigaste målgrupperna är yrkesverksamma upphandlare.
– Det flesta andra upphandlingskurser har fokus på juridiken, vad man får och inte får göra. Vi fokuserar mer på det strategiska och affärsmässiga – hur man får de bästa upphandlingarna, säger Sofia Lundberg.
Hon är professor i nationalekonomi och håller i kurserna tillsammans med Hanna Lindström, biträdande lektor i nationalekonomi.
Söktrycket för att gå kurserna är stort.
– Den respons vi får är positiv, att vi flyttar fram fronter och tänker nytt. Man hör då och då att det inte finns några utbildningar i upphandling på universitetet. Men vi finns här och fyller ett glapp, säger Hanna Lindström.
Förutom att delta i digitala föreläsningar får kursdeltagarna tillgång till diskussionsforum där de delar erfarenheter.
– Det uppskattas särskilt av yrkesverksamma upphandlare, säger Hanna Lindström.
Studenter som läser på program är också en viktig målgrupp för kurserna. Det finns gott om jobb inom offentlig upphandling men det kanske inte lockar den som är 20 eller 25 år och väljer sin första utbildning, menar Sofia Lundberg.
– Vi vill visa att det juridiska ramverket lämnar en hel del strategiskt utrymme och samtidigt utmana en del givna sanningar. På kursen om offentlig upphandling som miljöpolitiskt styrmedel tar vi exempelvis upp vikten av att skilja på effekt och effektivitet och att positiva miljöeffekter inte uppstår nödvändigtvis bara för att man tar miljöhänsyn. Det handlar om att göra rätt strategiska överväganden och följa upp avsedd miljöeffekt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer