-Det känns jättebra att vi nått ett delmål med faktiskt ett unikt tvärvetenskapligt utvecklingsprogram – den första i Sverige på akademisk nivå, säger Eva Nordlund, upphandlingschef vid Göteborgs universitet.
Lite av ”äntligen-känsla” var det när utvecklingsprogrammet Fios – Framtidens inköpare i offentlig sektor – kickade igång tidigare i veckan med fokus dag ett på affärsekonomi för inköpare.
-Det har varit en lång startsträcka eftersom pandemin kom emellan och vi ville genomföra utbildningen på plats för att inte missa allt nätverkande. Totalt har programmet 26 deltagare, varav några även från privat sektor, säger Eva Nordlund.
Just det tvärvetenskapliga greppet – juridik, ekonomi, hållbarhet, samhällsvetenskap med mera – vill Göteborgs universitet bygga vidare på med en akademisk inköpsutbildning kopplad till inrättandet av en professur och forskningsmedel.
De planerna är dock inte konkreta ännu, men Eva Nordlund tycker att Göteborgs universitet har alla förutsättningar.
-Det finns ett engagemang där Handelshögskolan är drivande och viktig med sin kompetens inom ekonomi och juridik. Universitetet som helhet har alla programinriktningar också för att bidra till en tvärvetenskaplig utbildning som inköp behöver vara utifrån att yrket täcker så många moment.
-Utöver det är jag väldigt nöjd med att vi lyckats engagera Fredo Schotanus att medverka i utvecklingsprogrammet. Hans erfarenheter som professor i offentlig upphandling vid Utrecht universitet i Nederländerna är viktiga för den modell att utveckla forskning som vi vill införa, säger Eva Nordlund.
Totalt omfattar utvecklingsprogrammet sex dagar av föreläsningar fram till 8 december.
-Alla pratar om vikten av att skapa en utbildning i offentlig upphandling på akademisk nivå. Nu visar vi att det faktiskt går att göra någonting, säger Eva Nordlund.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer