-Effekterna av god dialog har blivit tydliga under coronakrisen, då företag, medarbetare, regioner och politiker sträckt sig till det yttersta för att undvika låsningar och, i en anda av prestigelöshet och samförstånd, gemensamt svarat upp mot patienters och medborgares behov. Detta behöver fortgå, säger Eva Domanders, som är ordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Kompetensföretagen.
Hon pekar särskilt på de större vårdgivarna som positiva exempel med Region Stockholms ambition att utvecklas som upphandlande myndighet och Västra Götalandsregionen som är på väg att tillmötesgå branschkrav om att slopa karenstid för vårdpersonal.
Kompetensföretagen varnade nyligen för oskäliga hinder som kan försvåra för regionerna att klara av vårdskulden efter pandemins första fas eller att klara en andra våg av mer omfattande smittspridning.
Men organisationen ser nu också stora möjligheter att utveckla dialogen med vårdgivarna och där grundliga marknadsanalyser i dialog med leverantörerna för att bedöma behovet av hyrpersonal (vårdkonsulter) på kort, medellång och lång sikt är en central del.
-Dialog under och efter upphandlingen är viktig. Det ger förutsättningar för att utveckla avtalen, tar bort missförstånd och minskar riskerna för överprövningar Resultatet blir en mer planerad kompetensförsörjning, och ett främjande av den svenska modellen då det ger möjligheten för vårdkonsulter att välja företag med kollektivavtal, säger Eva Domanders.
-Med större förutseende och fokus på kvalitet kan upphandlingarna bli ännu bättre. Det är olyckligt att en del regioner inte budgeterar eller planerar för att hyra in vårdkonsulter, då det försämrar chanserna till planerad kompetensförsörjning i dialog med oss leverantörer.
SKR presenterade nyligen statistik för första halvårets hyrpersonalkostnader med en minskning, jämfört med samma period ifjol, på tre procent.
Samtidig gjorde SKR klart att man kommer att gå vidare med planerna på en gemensam upphandling.
Konkurrensverket har i en tidigare rapport beskrivit den utvecklingen som naturlig men också pekat på en del problem kring att möta behoven i hela landet och att kunna differentiera ersättningar.
-Vi delar Konkurrensverkets uppfattning om att det kan bli svårt att garantera leveranssäkerhet om man skapar ett nationellt avtal för samtliga regioner. Men det finns ju andra nationella upphandlingar av bemanningstjänster att titta på. En framkomlig väg är också att leverantörerna lägger regionala anbud, säger Eva Domanders.
–Om myndigheterna väljer att fastställa priserna i upphandlingen så är differentierade priser i glesbygd jämfört med storstad att föredra. Allt handlar ju om att få vårdpersonal att komma till platsen och då styr priserna och andra villkor detta.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer