För att minska risken för social dumpning ställer Göteborgs stad regelbundet krav på arbetsrättsliga villkor som lön, semester och arbetstid i “riskbranscher”.
– Hittills har vi gjort det vid upphandlingar inom transportbranschen, tvätteritjänster, städtjänster samt hantverkstjänster, säger Johan Davidsson, CSR-specialist vid förvaltningen för Inköp och upphandling.
Leverantörerna har inte motsatt sig kraven.
– Vi trodde att vi skulle få fler synpunkter och möjligen överprövningar emot oss, men det verkar som om ingen vill utmana villkoren. Om man som leverantör inte har dessa bitar på plats, är det såklart ingenting som man vill skylta med.
Förvaltningen tittar nu på möjligheten att även kunna få med parametrar som tjänstepension och försäkringar i villkoren.
För att kraven inte ska bli uddlösa krävs förstås uppföljning. Förvaltningen begär regelbundet in förteckningar över de personer som utfört arbetet inom ett utvalt uppdrag, scheman, tidsrapporter, personalliggare, lönespecifikationer och avtal med underleverantörer.
Dessa jämförs sedan med ramavtalet villkor. Kommer inte dokumenten in trots en påminnelse finns möjligheten att frysa avtalet.
– Vi fryser avtalet under en månad eller tills de har lämnat in den efterfrågade dokumentationen. Det tror jag är ganska unikt för Göteborg stad.
Hur många gånger har detta gjorts?
– Än så länge har det inte behövts under uppföljningen av just arbetsrättsliga villkor, men det har gjorts vid uppföljning av andra villkor vid flera tillfällen.
Har ni fått in uppgifterna och “tinat upp” avtalet igen?
– Ja, det har hänt. Generellt fungerar metoden bra för att sätta lite fart på leverantörerna. Men vid uppföljning av arbetsrättsliga villkor har vi som sagt inte behövt gå så långt att vi infört tillfälligt beställningsstopp ännu, säger Johan Davidsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer