Enligt Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har hälso- och sjukvården varit tungt belastad samtidigt som sjukfrånvaron varit stor.
– Utöver nyanställningar har inhyrd personal varit ett av flera nödvändiga verktyg för att hantera det ansträngda läget, säger han.
Kostnaden för regionernas inhyrda sjukvårds- och hälsopersonal utgjorde 3,9 procent av de totala personalkostnaderna under 2021. Det är en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med 2020, enligt rapporten.
Kostnadsökningen syns främst inom somatisk vård där kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat med 28 procent och för inhyrda läkare med 14 procent. I primärvården ökade kostnaderna för inhyrd personal med totalt 5,7 procent, och i psykiatrin med 4,7 procent.
Målet är att minska andelen.
– Ett minskat beroende av inhyrd personal är viktigt för patienternas kontinuitet och för medarbetarnas arbetsmiljö, säger Fredrik Lennartsson.
Under 2022 planerar regionerna att genomföra en gemensam upphandling av hyrpersonal i vården.
– En gemensam upphandling hjälper oss att ställa tydligare krav, säkerställa kvalitet och minska kostnaderna, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen.
Kostnaderna för egenanställd personal ökade med 4,3 procent till totalt närmare 162 miljarder under 2021.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer