-Det finns inga planer på att sänka ambitionsnivån bara för att vi nått så långt med att åtgärda direkta utsläpp. Nu handlar det om att minska den indirekta klimatpåverkan och stegvis byta ut produkter som kommer från fossil råvara till biobaserat ursprung, säger Charlotta Brask (bilden) som är hållbarhetschef vid Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting).
Sedan 1990 handlar det om en minskning med omkring 70 procent av Region Stockholms utsläpp.
Till stor del handlar det då om effektiva åtgärder för att minska direkta utsläpp inom tunga områden som energi och transporter. Exempelvis går omställningen till förnybar energi inom kollektivtrafiken snabbare än planerat med all busstrafik som drivs med förnybara drivmedel sedan ifjol.
Inom organisationen förbrukas stora mängder engångsprodukter, ofta i plast, och där arbetar Region Stockholm systematiskt med att försöka hitta bättre alternativ ur ett klimatperspektiv.
Region Stockholm har bland annat genomfört plockanalyser av avfall för att få en bild av det material som kasseras och med fokus att se över vilka plastprodukter som är särskilt viktiga att ersätta.
-Som stor beställare, den största regionen i Sverige, och genom att vara systematiska kan vi påverka genom incitament och krav på leverantörerna. På så sätt förändras marknaden med fler klimatsmarta alternativ och priser kan pressas när volymerna ökar, säger Charlotta Brask.
Hon tillägger att arbetet har goda chanser att få följdverkningar internationellt.
-Det är definitivt så att vi som en stor svensk offentlig aktör kan påverka marknaden genom att ställa upphandlingskrav. Men vi påverkar också i ett större sammanhang eftersom de nordiska länderna anses ligga i framkant och många andra länder tittar på hur vi gör. På så sätt kan vårt arbete få global effekt.
En sådan inriktning finns också nedtecknad i Region Stockholms miljöprogram för åren 2017-2021:
”Landstingets ambition är att vara en ledande aktör i Europa när det gäller hållbarhetskrav i offentlig upphandling. Region Stockholm ska genom upphandlingsprocessen bidra till samhällets övergång till en cirkulär och biobaserad ekonomi genom att sträva efter att köpa in produkter som är långsiktigt hållbara för att i slutändan minimera andelen avfall.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer