-Med så tydligt försämrade villkor riskerar regionerna att stå utan leverans av de sjuksköterskor och läkare som de behöver för att kunna utföra sitt uppdrag – en jämlik och säker vård över hela Sverige, säger Eva Brunnberg, vd för Dedicare Sverige, i ett pressmeddelande.
Dedicare har idag bemanningsavtal med 17 av 21 regioner och signalerade i ett tidigt skede av processen kritik mot den ramavtalsupphandling som Västra Götalandsregionen, VGR, ansvarar för utifrån en nationell samordning genom Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Dedicare yrkar nu i Förvaltningsrätten att upphandlingen ska göras om med hänvisning till att den strider mot grundläggande principer i LOU om proportionalitet, likabehandling och öppenhet.
Företaget uppger att man redan under måndagen fick gehör från två förvaltningsrätter (Jönköping och Falun) för sin begäran om interimistiska beslut om att regioner inte får ingå avtal under överprövningsprocessen. Det gäller tre regioner: Jönköping, Gävleborg och Dalarna.
På tisdagen beslutade Förvaltningsrätten i Göteborg om att handlägga ärendet för samtliga förvaltningsrätter och beslutade om att ingen region kan teckna avtal under överprövningsprocessen.
En stor mängd invändningar mot obligatoriska krav och avtalsvillkor tas upp i överprövningen.
Det handlar bland annat om rättigheten för regionerna att ensidigt ändra zonindelning – med olika ersättning inom tre geografiska zoner – under avtalsperioden samt ett krav på karens under tolv månader som beskrivs som ”extremt långtgående”.
”Det innebär att en person som arbetat en enda timme för Regionen inte får offereras och är ”svartlistad” under hela 12 månader.”, skriver Setterwalls advokatbyrå, som företräder Dedicare, i ansökan om överprövning.
Advokat Erik Gadman, Setterwalls, kommenterar:
– Vi hade föredragit att slippa gå till domstol och har därför uppmanat de upphandlande myndigheterna att ändra upphandlingen så att den inte strider mot lagen om offentlig upphandling.
– Eftersom myndigheterna inte har lyssnat ser vi dock inget annat alternativ än att nu begära överprövning och ser med tillförsikt fram emot domstolsprövningen. Vi hoppas att vi genom att agera på detta tidiga stadium kan bidra till att dessa livsviktiga tjänster upphandlas på ett lagenligt sätt och med hänsyn till förutsättningarna på marknaden.
Stefan Pettersson, projektledare för upphandlingen, tar kritiken med ro:
”Med den information jag har nu fortskrider upphandlingen enligt planen som är lagd med sista svarstid 22 juni. Har inte tagit del av någon överprövning och har svårt att kommentera innehållet. Jag är trygg med att upphandlingen följer lagen om offentlig upphandling.”, skriver han i ett mejl till redaktionen.
Tidsplanen bygger på tilldelningsbeslut under tidig höst och avtalsstart för de första regionerna 1 november, men där det kan ta upp till ett år för en del regioner att ansluta sig efter utfasning av gällande avtal.
Takvärdet för det fyraåriga ramavtalet har angetts till 29 miljarder kronor. Annonsering skedde 25 april och där sedan sista anbudsdag förlängts till 22 juni.
Den stora mängden frågor under anbudsprocessen – i dagsläget 660 – präglas av ett irriterat tonläge där många bemanningsbolag upplever brist på svar eller att svar kommer sent.
Mängden frågor bidrar enligt en leverantör till att materialet som helhet blivit mycket svåröverskådligt med risk för att anbud läggs på olika premisser.
(Texten uppdaterad med uppgift om intermistiska beslut samt domstolshandläggning)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer