-För tillfället jobbas det inom kommunen med de kvalificeringskrav som ska gälla för DIS och i dagarna hålls också en informationsträff för intresserade leverantörer. Överlag möter vi mycket nyfikenhet och får positiv respons kring att vi tänker i nya banor för att kunna öka andelen småskaliga och närproducerade livsmedelsinköp, säger kommunens projektledare Isabelle Axelsson.
-Inriktningen är att pröva DIS förhållandevis småskaligt, där vi sagt max fem procent av kommunens totala livsmedelsinköp till att börja med, för att sedan kunna öka volymerna inom systemet.
Det nya dynamiska inköpssystemet som Tierp bygger upp omfattar även Heby, Östhammars och Knivsta kommuner.
Tierps kommun har satt en målsättning att öka andelen inköp av lokalproducerade livsmedel till 50 procent fram till 2030 och ser DIS-modellen som en viktig del av det arbetet med möjligheter att köpa in mindre volymer.
Kommunens upphandlingsjurist Jenny Ljungvall Cardoso pekar på att systemet behöver vara flexibelt för att täcka de behov som finns:
-Man kan också vara lite mindre sträng i kvalificeringsfasen om det specificeras tydligare utifrån beställd vara vid beställning.
Tierps kommun använder redan idag DIS för andra varor och tjänster och goda erfarenheter av upphandlingsformen har varit en grund för beslutet om DIS för livsmedel.
-Vi ser fördelar för mindre företag som upplever ramavtalsupphandlingar som komplicerade att genom DIS kvalificera sig som leverantör för att sedan kunna få löpande anbudsförfrågningar, säger Isabelle Axelsson.
-Vi hoppas kunna starta DIS i mars genom att då öppna upp kvalificeringsfasen. Jag tror vi är första kommun att använda upphandlingsformen för livsmedel, men utan att ha en fullständig helhetsbild kring den saken.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer