Varken Moderna museet eller Nationalmuseum har dokumenterat sina sponsringsavtal med en vinimportör och i Moderna museets fall bedöms värdet på närmare 600 000 kronor vara omkring direktupphandlingsgränsen.
Att det inte blir någon granskning av de både Stockholmsmuseerna beror på att Konkurrensverket känner sig osäker på om man kan driva ärendet med framgång.
– Lagstiftaren kanske borde gå in och förtydliga hur man ska hantera den här typen av avtal. Vi måste hushålla med våra resurser, och de är lättare att lägga på ärenden där avtalsvärdena tydligt överstiger gränsen än på fall som ligger precis på gränsen, säger enhetschefen Malin de Jounge till Dagens Nyheter.
Avtalen bygger på att en form av byteshandel där vin levererats till museerna i utbyte mot marknadsföring och att lokaler lånats ut. Museerna har anfört synnerliga skäl för att använda sig av upplägget.
I en intervju med SR Kulturnytts reporter har Lars Tuvesson, administrativ chef vid Moderna museet, utlovat bättring med både dokumentation och konkurrensutsättning:
– Ingen har ju tidigare aktualiserat frågan, men när den nu kom upp genom ditt jobb så ser vi liksom inga svårigheter eller problem med att ändra oss lite grann. Och det vi då kommer att göra framöver det är ju att betrakta våra sponsringssamarbeten som något som ska omfattas av LOU.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer