Att det begärs överprövning av ett tilldelningsbeslut på grund av låga anbud hör till ovanligheterna i arkitektupphandlingar. Det skriver tidningen Arkitekten.
Men när kommunala bolaget Alebyggen i våras tecknade ramavtal på 560 kronor i timmen för en erfaren arkitekt reagerade en konkurrent.
Förvaltningsrätten i Göteborg avslog dock ansökan om överprövning.
I domen (målnummer 6534-23) hänvisas till att Alebyggen bett den vinnande leverantören om en förklaring till det låga anbudet och godtagit förklaringen.
– Vi har ställt frågan om det låga anbudet och precis som det står i domen var det en konkurrensförklaring vi fick, säger Javad Taeyfi, fastighetsuvecklare på Alebyggen till Arkitekten.
Leverantören förklarar att man har en slimmad organisation, låga overheadkostnader, effektivt arbete, korta startsträckor och en låg vinstmarginal. Därmed kan priset hållas nere utan att man går back.
Och enligt Katarina O Cofaigh, senior strateg på Sveriges Arkitekter, väger pris tungt i många utvärderingsmodeller av arkitekttjänster.
Samtidigt finns upphandlare som försöker tänka annorlunda.
– Fastighetsverket exempelvis bedömer om priserna är marknadsmässiga eller inte – det är bra och helt enligt vår rekommendation. Jag har också sett fler exempel än förut på upphandlingar där man intervjuar anbudslämnare i högre utsträckning eller där den upphandlande organisationen själv bedömer referensprojekt utifrån verkshöjd och arkitektonisk kvalitet. Det är små steg framåt men goda nyheter, säger Katarina O Cofaigh till Arkitekten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer