Stora kommuner gör helst affärer med stora företag. Så brukar det, lite uppgivet, låta bland småföretagare som försöker slå sig in på den offentliga marknaden.
I själva verket är små och medelstora företag ofta rätt väl representerade i de ramavtal som upphandlas. Upphandlingsbolaget i Göteborg har gått igenom fjolårets siffror och kan konstatera att så kallade SME-företag (mikro/små/medelstora) gör bra från sig.
– Analysen för 2013 visar att vi har en hög andel SME-leverantörer på våra ramavtal, säger Carl-Johan Thorell, chef för ekonomi och administration på Upphandlingsbolaget i Göteborg.
Av de cirka 1 200 ramavtalsleverantörerna faller 84 procent i SME-kategorin medan andelen stora leverantörer var 12 procent. Bland resten i kategorin övriga hittar vi till exempel offentliga organisationer, ekonomiska föreningar och stiftelser.
Under senare år har de SME-företagens andel av kommunens inköp legat runt 50 procent och med en ökande trend. År 2012 svarade de för 48 procent, en siffra som året därpå ökade till 56 procent.
Enligt definitionen har mikroföretag färre än 20 anställda och en omsättning som understiger 10 miljoner euro. För små och medelstora företag gäller 50 respektive 250 anställda med mindre än 10 respektive 50 miljoner euro. Stora företag har per definition 250 anställda eller fler och en försäljning på mer än 50 miljoner euro.
Inget hinder att vara liten
Små, medelstora företag och mikroföretag håller sig väl framme vid Göteborgs stads upphandlingar. I fjol stod dessa typer av företag för 56 procent av kommunens inköp, vilket enligt Upphandlingsbolagets Carl-Johan Thorell är åtta procentenheter mer än under 2012.
| 2014-10-22
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer