– De tre myndigheter som vi har kollat närmare på handlar för ganska små belopp lokalt, men resultatet kom nog inte som en chock för någon, kommenterar Dorian Francis, projektledare för Riksrevisionens rapport.
– De flesta myndigheter som etablerats utanför Stockholm bidrar troligtvis ganska lite till den lokala ekonomin genom sin konsumtion, bland annat eftersom upphandlingslagstiftningen innebär att myndigheter inte får spendera några större belopp på direktupphandlingar.
I granskningen har Riksrevisionen studerat tre ”myndighetsflyttar” från Stockholm kring 2006/-07.
Elsäkerhetsverket omlokaliserade då sitt huvudkontor till Kristinehamn, Arbetsförmedlingen lade en mindre del av verksamheten till Arvidsjaur och Naturvårdsverket placerade en viss del av verksamheten i Östersund.
Den största effekten på de lokala inköpen märks i Kristinehamn, där Elsäkerhetsverket har 35 av totalt 53 anställda.
Enligt Riksrevisionens rapport direktupphandlade Elsäkerhetsverket varor och tjänster för 2,7 miljoner kronor under 2021. Det kan jämföras med 12 000 kronor i årsgenomsnitt för Arbetsförmedlingen i Arvidsjaur och en uppskattning från Naturvårdsverket om att det handlar om ett antal små inköp i Östersund men att man saknat möjlighet att på ett enkelt sätt ta fram belopp.
Anders Persson är generaldirektör för Elsäkerhetsverket:
– Vi köpte varor och tjänster för 14 miljoner under 2021, drygt 4 miljoner av dessa kom från leverantörer i Värmland. Vi tittar alltid på möjligheterna att använda leverantörer nära när vi kan, men som Riksrevisionen konstaterar så använder även vi ramavtal eller genomför upphandlingsförfaranden när det gäller inköp över tröskelvärden, som exempelvis it-tjänster, resor, provningstjänster och konsulttjänster.
Elsäkerhetsverket har inte byggt upp någon specifik inköpsorganisation i Kristinehamn.
”Varje chef eller funktionsansvarig ansvarar för sina inköp och har till sin hjälp en av myndighetens jurister som har särskild kompetens inom LOU och upphandling. Denna jurist ingår också i ett nätverk med andra jurister i liknande roller. Till sin hjälp har också myndigheten avropa.se för statliga ramavtal och Kammarkollegiet.”, skriver myndighetens pressenhet i ett mejl till Upphandling24.
Riksrevisionen ger överlag en ganska positiv bild av myndigheter som helt eller delvis placerat sin verksamhet utanför Stockholm.
Totalt handlar det om 62 regeringsbeslut sedan 2004 som bidragit till 4000 arbetstillfällen utanför Stockholm. Till skillnad från tidigare utlokaliseringar har kvalitén i verksamheten inte påverkats, enligt Riksrevisionens bedömning.
Förutom jobben som skapats har staten även fått lägre personal- och lokalkostnader samt lägre personalomsättning.
Myndighetsplaceringar nära storstäderna kan dock minska inflyttning av statlig arbetskraft till nya myndighetsorter.
– I några fall har majoriteten av de anställda valt att pendla till jobbet från andra regioner, och då har myndighetens placering inte bidragit lika mycket till den regionala utvecklingen. Allt har inte blivit perfekt, men sammantaget har effekterna varit positiva, säger Dorian Francis.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer