Byggmarknadskommissionen är ett samarbete mellan byggföretag, fackliga organisationer, byggherrar, och branschorganisationer.
Nu har kommissionen presenterat sin slutrapport. Där finns skarpa förslag inom fem områden för att motverka arbetslivskriminaliteten.
Ett av områdena gäller offentlig upphandling och där vill kommissionen se tre förändringar:
1. Underlätta förutsättningarna att utesluta oseriösa anbudsgivare
Byggmarknadskommissionen vill att en statlig myndighet ges i uppdrag att utfärda intyg om att företrädare för en anbudsgivare inte är registrerade för vissa typer av brottslighet. Det handlar om sådan brottslighet som ska leda till uteslutning av anbudsgivare.
Kommissionen vill också se ett system för utbyte av information om företag som begått allvarliga fel i sin yrkesutövning. Informationen ska kunna ligga till grund för uteslutning av anbud även hos andra upphandlande myndigheter. Dessutom bör Upphandlingsmyndigheten påskynda arbetet med riskanalyser och mallar för utförandeavtal och göra dessa tillgängliga, enligt kommissionen.
2. Utnyttja de möjligheter som finns att ställa krav på arbetsrättsliga villkor.
Byggmarknadskommissionen uppmanar aktörer som upphandlar bygg- och anläggningstjänster att utnyttja det utrymme som finns för att ställa krav på arbetsrättsliga villkor vid fullgörandet av kontraktet.
3. Korta handläggningstiderna vid överklaganden.
Även om upphandlingsmål behandlas med viss förtur i förvaltningsdomstolarna är långa väntetider ett stort problem, konstaterar Byggmarknadskommissionen. Regeringen och Domstolsverket uppmanas därför att verka för att korta handläggningstiderna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer