Polisen får nu i uppdrag att titta på ärendet sedan Region Skåne – i linje med granskningens rekommendationer – lämnat över materialet till Polismyndighetens nationella antikorruptionsgrupp inom Noa – nationella operativa avdelningen.
-Vi ser extremt allvarligt på att uppgifterna om oegentligheter nu bekräftas av den externa granskningen och att ett fåtal individer agerat olämpligt. Det är mycket ovanligt att tvingas göra polisanmälan, vilket kräver att vi har grund för misstanke,, säger Alf Jönsson, regiondirektör vid Region Skåne (bilden).
Upphandlingen genomfördes med en fullmakt från Västra Götalandsregionen om att använda samma it-system.
Men i januari avbröts samarbetet med it-leverantören för att utreda de misstankar om oegentligheter som nu stärkts efter en granskning av PwC.
Enligt rapporten – som medvetet utelämnar detaljer för att inte störa polisutredningen – fick det vinnande it-företaget exklusiv information under upphandlingen i strid med LOU och med bedömningen att det kan röra sig om brott.
PwC pekar på intressekonflikter, jävssituationer och moment av otillbörligt gynnande
”Vi har funnit indikationer på att företrädare för leverantören kommunicerat med eller erhållit information från anställda inom Region Skåne vid tillfällen då sådan kommunikation eller informationsdelning inte får förekomma och detta är både olämpligt och står enligt vår bedömning i strid med LOU. I utredningen har vi observerat beteenden som stärker misstankarna om att företrädare för leverantören kan ha utlovat eller givit förmåner till anställda inom Region Skåne i utbyte mot gynnsam hantering under eller efter upphandlingen, vilket strider mot gällande lagstiftning.”, skriver PwC i en summering.
Ett fåtal medarbetare – som inte närmare specificeras i antal – pekas ut som ansvariga, men även organisationskulturen i allmänheten får kritik.
PwC:s intervjuer har gett bilden att Region Skåne bestämde sig för en leverantör i ett tidigt skede.
”Det har framkommit att det funnits ett antal personer inom Region Skåne som varit drivande i marknadsföringen och införandet av det digitala anamnessystemet före, under och efter upphandlingen, vilket resulterat i att bemötandet av leverantören och det digitala anamnessystemet skilt sig från kontakten och kommunikationen kring andra leverantörer.”, skriver PwC.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer