Det kan vara nervöst att gå på anställningsintervju. Det tror jag att de flesta håller med om. Hur ska jag presentera mig själv, mina kvaliteter, mina tidigare resultat och min framtida potential? Vad ska jag svara på den klassiska frågan om starka och svaga sidor?
Dessa frågor har snurrat i huvudet på mig när jag har sökt jobb. Jag har tänkt mer på hur jag ska sälja in mig själv än på hur min blivande arbetsgivare sålt in den nya arbetsplatsen, mina framtida kollegor och sig själv som chef och arbetsledare.
Men när jag har haft flera roliga jobb att välja på har jag så klart valt den arbetsgivare som haft mest att erbjuda. Lönen har spelat en stor roll men för mig personligen har det varit viktigare att mina och arbetsgivarens värderingar har stämt överens och att mitt arbete är meningsfullt och stimulerande.
Högst upp på min önskelista finns en chef som utmanar och stöttar samt härliga kollegor som kan lära mig nya saker. Om jag dessutom upplever att jag genom att göra mitt jobb kan bidra till samhällets utveckling och göra skillnad är valet av arbetsgivare enkelt.
Bristen på kompetenta kandidater på arbetsmarknaden har gjort att det i allra högsta grad är affärskritiskt att kunna attrahera, anställa och behålla personal med rätt kompetens.
Det är mycket angeläget för alla företag och myndigheter att marknadsföra vad de erbjuder som arbetsgivare. För att kunna skapa ett bra arbetsgivarvarumärke är det viktigt att veta vad kandidaterna värdesätter och vilken bild de har av företaget eller myndigheten som arbetsgivare.
Randstad Employer Brand Research är världens största oberoende undersökning av arbetsgivarvarumärke och den utförs årligen av Kantar Sifo i 30 länder. Den senaste rapporten släpptes i april 2018.
I Sverige har över 5 000 personer svarat på frågor om vad som är viktigast när de väljer arbetsgivare och vilka faktorer som gör att de stannar kvar på en arbetsplats eller väljer att byta jobb. De har också berättat hur de uppfattar Sveriges största företag och myndigheter som arbetsgivare.
Resultatet visar att arbetsgivarna framför allt förknippas med finansiell styrka, modern teknik och gott rykte. Visst är det bra och viktiga saker men för arbetstagarna är det trevlig arbetsmiljö, intressanta arbetsuppgifter och möjlighet till en bra balans mellan arbetsliv och fritid som är de viktigaste faktorerna i valet av arbetsgivare.
Undersökningen visar att Sveriges största myndigheter framför allt förknippas med anställningstrygghet och att det är något som värderas högt av arbetstagarna. Många myndigheter har också fått höga betyg när det gäller bra balans mellan arbetsliv och fritid samt intressanta arbetsuppgifter.
Polisen, Skatteverket och Trafikverket är exempel på stora myndigheter som upplevs som mycket attraktiva arbetsgivare. Även de universitet som varit med i undersökningen har fått högt resultat när respondenterna har graderat hur sannolikt det är att de skulle vilja arbeta där.
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är en mindre myndighet men undersökningen visar att den är en av Sveriges mest attraktiva arbetsplatser.
Det är sedan tidigare känt att en tredjedel av alla som börjar på ett nytt jobb ångrar sig. Det är med andra ord inte bara viktigt att marknadsföra sig som en bra arbetsgivare. Det är ännu viktigare att också vara det och leva upp till det som utlovades under rekryteringsprocessen.
Randstad Employer Brand Research visar att 21 procent bytte arbetsgivare under det senaste året och att 30 procent planerar att göra det under kommande år.
De främsta anledningarna till att stanna kvar på en arbetsplats är intressanta arbetsuppgifter, arbetsmiljön och tryggheten. De främsta orsakerna till att byta jobb är för låg lön, ointresse för arbetsuppgifterna samt avsaknad av utvecklingsmöjligheter.
Nästa gång jag är på anställningsintervju tänker även jag ställa frågor om starka och svaga sidor hos chef, kollegor och arbetsuppgifter.
Arbetsgivarna har all anledning att vara lika nervösa som den som söker jobb. För att kunna attrahera, anställa och behålla arbetsmarknadens mest kompetenta och motiverade kandidater måste arbetsgivarna kunna erbjuda och marknadsföra det som målgruppen vill ha.
Anna Smids
Public Key Account Manager på Randstad
Rapporten med resultatet från Randstad Employer Brand Research finns att ladda ner på Randstads hemsida: www.randstad.se/employer-brand-center/
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer