Att skapa attraktiva upphandlingar – strategiska verktyg för fler anbudsgivare. Det är namnet på ett forskningsprojekt som Handelshögskolan vid Umeå universitet driver.
Forskarna undersöker hur upphandlingens utformning påverkar intresset att vara med och konkurrera. Det handlar om faktorer som utvärderingsgrund, uppdelning i delkontrakt, miljöhänsyn och kontraktslängd.
Målet är också att dra slutsatser kring hur tungt olika faktorer väger beroende på företagets storlek, bransch och etableringsgrad.
Projektledaren Hanna Lindström, biträdande lektor i nationalekonomi, lyfter fram att både faktiska och potentiella anbudsgivare ingår i den empiriska analysen, som baseras på en kombination av enkätdata, upphandlingsdata och företagsdata.
– Vi kommer att presentera resultat löpande, men tidigast i slutet av 2025 då vi för tillfället bedriver datainsamling, säger hon.
Projektet avslutas 2026.
Ännu en mycket viktig faktor är hur kontraktsvillkoren med viten etc är utformade.
En annan faktor är när i konjunkturcykeln man annonserar. Vi verkar inom fastighetsbranschen. Är det lågkonjunktur märker vi av att antalet anbud ökar. Annonserar man i en högkonjunktur verkar det som om marknaden utanför LOU är mer attraktiv.
Man behöver också hålla ögonen öppna map riggade upphandlingar. Vid några tillfällen har vi inte lämnat anbud då kraven grundats i konkurrentens broschyr. Det förekommer i mindre upphandlingar.
Mycket intressant! Kan hjälpa oss upphandlare att få argument för det vi gör bra och kunna rätta till sådant som vi tror ha en gynnsam effekt men som inte har det