Myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg säger till SvT att den nya statsbudgeten är största anledningen till storleken på varslet.
-Men det hänger också ihop med att januariavtalet pekar ut en ny inriktning för Arbetsförmedlingen och vi försöker nu hantera de frågorna. Det innebär att vi behöver varsla många medarbetare.
Mikael Sjöberg tillägger att Arbetsförmedlingen nu arbetar för att klara det han kallar ”ut-lovning” av vissa tjänster som enligt fyrpartiöverenskommelsen (januariavtalet) ska vara grunden för en, ny reformerad arbetsförmedling.
Att själva myndigheten bantas och att förmedlingen av jobb läggs ut på privata aktörer med en LOV-modell är centralt i den nya arbetsmarknadspolitiken, men mycket är fortfarande oklart om organisationen.
-Det är ändå tydligt att Arbetsförmedlingen får en viktig roll i den nya arbetsmarknadspolitiken. Vi behöver jobba både med det och hantera den oro och frustration som finns. Det är klart att det finns en stor osäkerhet eftersom ingen vet ännu vilka personer och orter som träffas av varslet, säger Mikael Sjöberg.
Arbetsförmedlingen inleder nu fackliga förhandlingar om varslet, som väntas leda till att en stor del av de 242 arbetsförmedlingskontoren läggs ner.
Totalt arbetar 13 500 personer vid myndigheten, som även har runt 450 fasta konsulter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer