Konkurrensverkets uppdrag inom upphandlingstillsyn har vuxit och är svårt att klara inom befintlig budget. Det framgår av Konkurrensverkets budgetunderlag.
Myndigheten begär därför att anslaget höjs med 30 miljoner kronor 2025, 30,7 miljoner kronor 2026 och 31,3 miljoner kronor 2027. Det är en ökning med omkring 14 procent jämfört med det som regeringen anslagit i budgetpropositionen.
Bakgrunden är att flera nya lagar har tillkommit och att värdet av den offentliga upphandlingen har ökat utan att resurserna för tillsyn ökat i motsvarande takt, enligt Konkurrensverket.
Om upphandlingsregelverken följs ökar kostnadseffektiviteten i de offentliga inköpen vilket bidrar till att motverka korruption och kriminalitet, säger generaldirektör Rikard Jermsten i en kommentar:
– En förstärkning av anslaget för upphandlingstillsynen skulle göra det möjligt för Konkurrensverket att bedriva en effektivare tillsyn av den offentliga upphandlingen. Om upphandlande myndigheter i Sverige blir en procent mer effektiva i sina anskaffningar skulle vi spara knappt 9 miljarder kronor årligen.
Konkurrensverket anser däremot att de befintliga resurserna räcker för att klara konkurrenstillsynen, enligt budgetunderlaget.
1. Hur definierar Järmsten “mer effektiva i sina anskaffningar”?
2. Hur och i vilken utsträckning påverkar KKV effektiviteten i anskaffningarna? Högst troligt att skattebetalaren får mer för pengarna om de används till utbildningsinsatser till kommun, region och företagsledningar kring positiva effekter kring konkurrensutsättning.
3. Vad får skattebetalaren för pengar som lämnas till KKV överlag?
4. Befintlig budget räcker för konkurrenstillsynen…
har suttit med i sådan uppföljning (är positiv till att den utfördes men), KKV har precis exakt noll koll på marknaden i allmänhet och individuella områden i synnerhet (ledsen men så ser det tyvärr ut).
Skriver inte detta för att vara kritisk mot KKV generellt men är djupt skeptisk till att en effektivisering av upphandlingen i landet görs via fyrkantig juridik och upphandlingsskadeavgifter. Det är snarare ett mått på samhällets brist på fantasi kring hur vi sparar skattepengar.