Intresset för Statens inköpscentrals upphandling av kontorsstöd som molntjänst har varit ovanligt stort. Nyfikenheten kring denna it-lösning är stort samtidigt som de kommuner som provat haft att kämpa med sekretess- och driftsäkerhetsfrågor.
Daniel Melin, ansvarig för upphandlingen vid Kammarkollegiet, berättar att sammanlagt 208 personer har hämtat ut upphandlingsunderlaget.
– Det är en siffra som Statens inköpscentral aldrig tidigare varit i närheten av.
Tio leverantörer inkom med anbud – och dessa var baserade på fem olika molntjänster. Bara fyra klarade de obligatoriska kraven varför någon utvärdering av molntjänsterna aldrig genomfördes.
I dagens tilldelningsbeslut står Cybercom, Visma Consulting, Avalon Innovation och Redbridge som vinnare. Alla utom Redbridge erbjuder lösningar som bygger på Google Docs. Redbridges plattform heter Zimbra.
– Vi är mycket nöjda med att både mindre och större leverantörer kvalificerade sig samt att två olika molntjänster i hög grad uppfyller de krav vi ställt, säger Daniel Melin.
Syftet med upphandlingen har varit att ge offentlig sektor möjlighet att köpa molntjänster på ett kostnadseffektivt och juridiskt korrekt vis. Upphandlingen avser e-post, kalender, adressbok, ordbehandling, kalkylark samt presentationer i en webbläsare.
– Vi noterar också hur några andra molntjänster ännu inte klarar av grundläggande funktionella krav, men det är antagligen bara en tidsfråga, fortsätter Daniel Melin.
Varken Microsoft eller IBM finns bland de utvalda.
– Detta är en bra start på ett nytt ramavtalsområde med många komplexa frågeställningar särskilt avseende det juridiska, säger Hans Sundström, chef för IT-upphandlingen vid Statens inköpscentral.
Ramavtalen tecknas tidigast den 4 februari om överprövning inte sker. Avtalstiden är 18 månader med möjlighet till förlängning på maximalt 30 månader.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer