Staten är med fem procent av slutkundsmarknadens omsättning landets största upphandlare av elektroniska kommunikationer. Fast den rejäla köpkraften används enligt Riksrevisionen inte för att för att öka nyttan och främja innovationer.
– Genom att använda sina styrmedel så att dessa uppnår sin fulla potential kan regeringen i högre grad bidra till marknadsutveckling och bättre tjänster till konsumenterna, säger riksrevisor Claes Norgren.
Riksrevisionen har analyserat två gällande ramavtal på teleområdet, Kommunikation som tjänst och Fasta och mobila operatörstjänster samt transmissionstjänster. De tecknades ursprungligen av Verva och togs över av Kammarkollegiet när Verva lades ner.
Enligt rapporten ”Staten på telekommarknaden” (pdf) har inte upphandlingarnas potential tagits tillvara. Regeringens ambitioner om innovationsvänlig statlig upphandling faller platt i och med att kriterier som driver innovation och ökad nytta för användarna lyser med sin frånvaro i förfrågningsunderlagen.
– Det är viktigt att regeringen följer upp utvecklingen på telekomområdet och genomför insatser för att ligga i internationell framkant.
Vissa formuleringar i upphandlingarna beskrivs som direkt hämmande. Kravet att kunna leverera tjänster i hela Sverige utestänger exempelvis mindre företag som skulle kunna bidra med nya produkter och tjänster.
Riksrevisorerna ser allvarligt på att köpkraften inte används strategiskt. Det kan leda till att sektorn inte tillräckligt snabbt tar till sig nya sätt att arbeta med nya produkter och tjänster.
Rekommendationen till Kammarkollegiet är att utarbeta ett stöd till avropande myndigheter som säkerställer att avrop från befintliga ramavtal i största möjliga mån är utformade för att skapa ökad nytta hos den avropande myndigheten. Stödet bör enligt Riksrevisionen bidra till avrop som är innovationsvänliga och är utformade för att främja nya sätt att arbeta med existerande eller nya lösningar och produkter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer