Malmö stad inledde tidigare i år köp av 30 bostadsrättslägenheter till hemlösa ungdomar i åldrarna 18-23 år. Nu behövs ännu fler boenden på grund av en ny lag från mars i år som säger att alla Sveriges kommuner ska ta emot flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd.
Eftersom det innebär att 488 personer flyttas från Migrationsverkets boenden till bostäder i Malmö behöver kommunen snabbt fler bostäder. I april anvisades 54 personer till Malmö som inte kunde tas emot på grund av bostadsbristen.
Det gör att Malmö söker olika lösningar, en sådan är att köpa bostadsrätter som hyrs ut i andra hand. Sociala resursnämnden har via fastighetskontoret och stadsfastigheter beslutat sig för at köpa 56 bostadsrättslägenheter.
Frågan är dock om dessa bostadsrätter, som utan tvekan bör hamna över brytpunkten för direktupphandlingar, ska upphandlas enligt LOU.
Enligt Konkurrensverket behövs inte det och skulle vara direkt olämpligt. Angelo Skog, sakkunnig på verket, hänvisar till 1 kap 6 § p.1 LOU där det framgår att lagen inte gäller för kontrakt som avser förvärv av bland annat fastighet, arrenderätt, hyresrätt och bostadsrätt.
– Skälet till detta är att sådana kontrakt anses uppvisa sådana särdrag att bestämmelserna om offentlig upphandling inte ska tillämpas, framgår av det klassiska direktivet och beaktandesats 24. Det skulle kunna vara att den upphandlande myndigheten har ett specifikt behov av bostadsrätter eller fastigheter i ett visst område, i ett sådant fall skulle det kunna vara direkt olämpligt att gå ut och annonsera eftersom en sådan upphandling skulle kunna leda till att man inte kan tillgodose de behov den upphandlande myndigheten har. Om en upphandlande myndighet avser att köpa en byggentreprenad så är som huvudregel LOU tillämplig, det vill säga att köpet ska föregås av ett annonserat förfarande och konkurrensutsättning, säger Angelo Skog till Upphandling24.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer