Totalt beräknar Konkurrensverket (KKV) att Karolinska institutet (KI) – med huvudcampus i Solna – felaktigt köpt in molekylärbiologiska produkter för 126 miljoner kronor.
I ansökan till förvaltningsrätten framtonar bilden av att utredningen varit rena bataljen mellan KKV och KI.
Konkurrensverket anser sig exempelvis inte att ha fått klargörande svar om inköpens faktiska värde, trots upprepade påstötningar.
KKV menar också att KI:s uppskattningar av värdet är mycket låga.
Under en fyraårsperiod – fram till 31 december 2017 – kunde KI göra avrop för de aktuella produkterna genom ett ramavtal som KTH ansvarade för i samverkan med fyra andra lärosäten.
Efter en försenad upphandling hade KI ett nytt avtal på plats först i mitten av maj i år.
Enligt KKV:s utredning har KI uppgett att förseningen berodde på att ansvarig upphandlare hastigt avslutade sin anställning och att ett flertal försök till ersättningsrekrytering misslyckades.
Men att hänvisa till dels LOU-bestämmelserna om synnerligen brådska för att direktupphandla, dels till undantag av tekniska skäl avfärdas av Konkurrensverket.
– Det ställs höga krav på en upphandlande myndighets planering och organisation. Brister i den planeringen gör det inte möjligt att direktupphandla på ett otillåtet sätt, säger generaldirektör Rikard Jermsten.
KKV:s utredning kom igång efter ett tips och det noteras särskilt av myndigheten.
–Inköpen i detta ärende har skett utan öppenhet, vilket gör dem svåra att upptäcka. Alla former av tips och information om misstänkta överträdelser av upphandlingslagarna är därför viktiga för oss i vårt tillsynsarbete, säger Rikard Jermsten.
Det kan också noteras att utredningen var en tuff kamp mot klockan.
Det aktuella avtalet slöts 23 augusti ifjol och med en ansökan till förvaltningsrätten under torsdagen klarade KKV preskriptionstiden på ett år med en dags marginal.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer