Allt fler kommuner skapar gemensamma upphandlingsorganisationer. Att göra gemensam sak betyder bland annat större volymer och därmed en förhoppning om bättre villkor. Senast i raden av samarbeten är det mellan de skånska kommunerna Klippan och Åstorp.
– Jag har fått det spännande uppdraget att vara början av denna organisation och har därför flyttat min anställning från Åstorp till Klippan, säger upphandlingsstrateg Kurt Grönsund som från årsskiftet svarar för de båda kommunernas upphandlingar tillsammans med Klippans kommunjurist och kanslichef Lars-Åke Svensson.
Bengt Svensson, kommunalråd i Klippan, tycker att det behövs mer konkret samverkan mellan små och medelstora kommuner:
– Kraven på specialkompetens ökar hela tiden och det klarar man inte som liten kommun, säger han till Helsingborgs Dagblad.
Detta samarbete kan dessutom komma att involvera fler grannkommuner i nordväst. Kurt Grönsund berättar att det förs en dialog med Perstorps kommun – som är intresserade av att under året ansluta sig till den gemensamma organisationen.
– Skulle Perstorp välja att gå med kommer vi att förstärka med ytterligare en heltidstjänst.
Syftet med samarbetet är inte bara att få mer för inköpskronorna:
– Vi vill minska den sårbarhet som en ensam upphandlartjänst innebär.
Kurt Grönsund konstaterar att mycket av upphandlingsarbetet för de två grannkommunerna är identiskt – och nu bara behöver lösas en gång.
– Det faktum att vi redan är två innebär att inga avbrott i upphandlingsverksamheten längre behövs inför semestrar och perioder med hög arbetsbelastning.
Enligt rapporter i lokalpress har även Örkelljunga kommun varit delaktig i dialogen om gemensam upphandling. Det är något som Kurt Grönsund inte känner igen. Idag samarbetar Örkelljunga med Ängelholms kommun på upphandlingsområdet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer