På närmare 900 sidor ger Kommentar till lagen om offentlig upphandling en fyllig bakgrund till det regelverk som styr upphandling inom den klassiska sektorn. Här saknas inget som kan hjälpa till att öka förståelsen. Innehållet spänner från direktivbestämmelser till EU-domstolens praxis.
– Målgrupp är den offentliga sektorn som beställare och leverantörer till offentlig sektor samt juridiska ombud för dem, säger bokens författare och redaktör Helena Rosén Andersson som till vardags återfinns på Advokatfirman Lindahl.
– Kommentaren har behövts i över tio år och den fyller ett stort behov.
Helena Rosén Andersson har biståtts av kollegorna Eva-Maj Mühlenbock, Natalie Svensson och Henrik Willquist samt ytterligare sju medförfattare.
– För att skriva en så här omfattande kommentar krävs flera författare och kompetenser.
Hur stor möda ligger bakom en så pass diger bok?
– Vi har satsat mycket tid, men vi har samtidigt fått en ännu starkare kompetens i ämnet.
Hur färskt är innehållet?
– Kommande direktiv- och lagändringar är inte helt kända än, men de ändringar som gjordes den 1 januari har vi hunnit behandla i kommentaren. I och med att regelverket hela tiden utvecklats har en hel del av det arbete som gjordes tidigt i processen uppdaterats innan utgivning.
Med tanke på alla kommande förändringar i upphandlingslagstiftningen… Är ni rätt ute i tid?
– Någon gång måste man lägga ner pennan. Vi arbetar vidare med elektroniska uppdateringar två gånger per år. På så sätt kommer det alltid att finnas ett aktuellt referensverk.
– Dessutom siktar vi på en ny upplaga i nära anslutning till att nya svenska regler träder i kraft till följd av ändringarna i EU-direktivet. Möjligen under 2014.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer