Konkurrensverket ansåg att det var ett ovanligt flagrant exempel på detaljstyrning av upphandlings- och inköpsprocessen som Kalmar kommuns ledande politiker visat upp när de tillät att kostchefen krävt att få köpa in Bregott eller svenskt smör och rapsolja till skolmatsalarnas 10 000 portioner dagligen.
Det var efter en grundlig utredning som Kostenheten i Kalmar kommun valde att köpa in nyckelhålsmärkt margarin. Kostenheten konstaterade att de flesta barn får i sig för lite fleromättat fett men mer mättat fett än rekommenderat. Dessutom skulle övergången bli billigare. Att köpa in Bregott skulle, enligt kostenheten, bli 494 000 kronor dyrare.
Ett medborgarförslag startade dock en diskussion där man menade att sådana produkter inte längre borde ges som livsmedel till barn och ungdomar i kommunen.
Flera hundra personer skrev också på en digital namnlista där man krävde att Bregott återinförs i skolmatsalarna.
Det fick samtliga fyra kommunalråd i den rödgröna majoriteten att i uttalande slå fast att Bregott, riktigt smör för stekning och rapsolja har en plats i alla skolor och förskolor i kommunen.
Efter att Konkurrensverket gjort kommunen uppmärksam på att det är olagligt att kräva en viss produkt eller livsmedel från ett visst land backade kommunen.
Nu är det en upphandling av mejeriprodukter som fått Konkurrensverket att åter reagera. Detta för att kommunen i en bilaga till förfrågningsunderlaget ville att de olika leverantörerna skulle ange pris för Bregott och Lätt och lagom. Leverantörerna skulle även fylla i en uppförandekod som kräver svenska kollektivavtal eller hängavtal för de anställda.
Konkurrensverket vill att kommunen svarar på en rad frågor som bland annat rör detaljstyrning. Konkurrensverket vill veta hur namngivning av produkter stämmer överens med upphandlingsreglerna. Dessutom ska kommunen svara på frågor om kollektivavtalskravet.
Sedan tidigare har kommunen kritiserats av Konkurrensverket för att i sin uppförandekod ha skrivningar om att leverantörerna inte får ha kopplingar till skatteparadis. Skrivningen var olaglig enligt verket som nu undrar om kommunen ser någon praktisk skillnad att formuleringarna, visserligen något reviderade, har flyttats från uppförandekoden till upphandlingspolicyn.
Ett av Kalmars kommunalråd, Bertil Dahl (V) kommunstyrelsens 2:a vice ordförande, är kritisk mot Konkurrensverket och tycker det är bra att produkter utan palmolja serveras i skolmatsalarna.
– Konkurrensverket har en tendens att göra konstiga tolkningar där man kan undra vilkas intressen de går. Vi har dåliga erfarenheter av Konkurrensverket. De ser inte det minsta till samhällsintressena utan är byråkratiska och fyrkantiga, säger han till Barometern.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer