I fjol uppgick regionernas kostnader för inhyrd personal i hälso- och sjukvården till närmare 7,9 miljarder kronor, en ökning med 25 procent jämfört 2021. Det visar statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
2021 ökade kostnaderna med 12 procent.
Sjukhusvården stod för den största kostnadsökningen 2022, men också i primärvården och psykiatrin ökade kostnaden för både inhyrda sjuksköterskor och läkare.
Totalt ökade kostnaden för inhyrda sjuksköterskor med 41 procent och för inhyrda läkare med drygt 16 procent.
– Det har aldrig funnits fler anställda i vården, samtidigt som efterfrågan på vårdpersonal aldrig varit större. Pandemin har pressat verksamheterna under lång tid, vilket påverkat medarbetarnas arbetsmiljö och ytterligare försvårat regionernas möjlighet att bemanna, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKR.
Totalt utgjorde kostnaden för hyrpersonal 4,8 procent av de totala personalkostnaderna, vilket är en ökning med 0,8 procentenheter sedan 2021, enligt SKR.
Regionerna samarbetar för att minska sitt beroende av inhyrd personal i vården. Arbetet för att genomföra en gemensam upphandling pågår.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer