Det framgår av statistik från Upphandlingsmyndighet efter bearbetning av Arkitekten, tidningen som ges ut av branschorganisationen Sveriges arkitekter.
Fram till 2017 handlar det om en nedgång från 9,2 anbud per upphandling till 6,5 – att jämföra med en minskning från 4,8 till 4,1 anbud för all offentlig upphandling.
Utvecklingen lyfts nu fram som ett problem av Sveriges arkitekter, som även pekar på en tydlig trend att alltfler kontor helt väljer bort offentlig upphandling.
Lönsamhetsdelen anses viktig i sammanhanget med goda möjligheter till bra affärer med privata uppdragsgivare under den goda konjunkturen men också att offentlig upphandling av arkitekttjänster sällan främjar kvalitet.
Wester Elsner är en medelstor arkitektfirma som fasat ut offentliga uppdrag de senaste åren och till Arkitekten säger ägaren Lars Wester:
– Vi undviker offentlig upphandling i görligaste mån. De som handlar upp måste gå på lägsta pris för att hålla ryggen fri och då värderas inte vår kompetens. Det är inte värt jobbet att lämna in anbud då. Och när tiderna är goda behöver man inte offentlig upphandling för att få orderböckerna fulla.
De arkitektföretag som ligger i intäktstopp för offentliga upphandlingar står nu för en allt större andel tjänsterna. Störst är White arkitekter (420 miljoner kronor för 2017), följt av Swecho architects och Tengbom.
En åtgärd för att bryta utvecklingen ör ökat statligt engagemang. Helena Bjarnegård tillträdde vid årsskiftet som Sveriges första riksarkitekt och på Boverket får hon ansvar för att driva en mer offensiv, statlig arkitekturpolitik,.
Boverket kommer att ta fram metodstöd för bättre offentlig upphandling av arkitektur och ska arbeta för att främja kvalitetsfrågor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer