– Vårt arbete är knappast Instagramvänligt men vi ha försökt skoja till det lite och sprida kunskap om hur vi jobbar, summerar upphandlaren Christine Sprinzl efter två dagliga inlägg från upphandlingsenheten sedan i måndags.
Tillsammans med upphandlarkollegorna Anita Åberg och Belgin Fuchs har hon utformat inläggen.
Kramforsupphandlarna jämför offentliga affärer med dejting i ett inlägg, där upphandlinsverktyget liknas med en Tinderprofil.
I en annan text sticker man hål på myten om att hela upphandlingsprocessen skulle bygga på hemlighetsmakeri och där upphandlarna klätt ut sig till agenter.
– Vi gick in i detta med två huvudsyften för alla inlägg. Dels att synliggöra människan bakom upphandlaren – att vi inte är grå, trista tjänstemän som sitter i det fördolda och jobbar. Men också budskapet att våga höra av sig till oss. Vi är verkligen öppna för dialog i olika former, säger Christine Sprinzl.
Anita Åberg tycker att veckan gett möjligheter att avdramatisera LOU.
– Det behöver inte vara så svårt, byråkratiskt och tråkigt. Det finns en hel del utrymme att jobba med lagstiftningen och inte minst stärka dialogen med företagen.
– En förhoppning är också att fler upptäcker nyttan med offentlig upphandling och att upphandlingsfrågorna lyfts till en strategisk nivå i organisationen, säger Anita Åberg.
Hur har responsen varit?
– Vi har fått jättemycket hejarop. Kul att det känts intressant av många och att man tycker att det är vågat gjort från vår sida.
Christine Sprinzl har ett medskick till upphandlingsenheter som vill ta sig an motsvarande projekt:
– Går man in i det med en hög ambitionsnivå så bör man vara medveten om att det tar en hel del tid och att det kanske inte är någonting som kan göras alltför ofta.
– Offentlig upphandling är ändå inte så Instagramvänligt jämfört med annan kommunal verksamhet där man mer konkret i bild och text kan visa verksamheten. Vi som är kontorsnissar har en lite högre tröskel för att få andra att se vårt arbete som intressant.
Kramfors kommun har 17 800 invånare och är en del av Västernorrlands län. Kommunen gör årliga inköp för omkring 500 miljoner kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer