Det rapporterar Byggnadsarbetaren.
– De senaste åren har vi haft ganska stora problem med måleriföretag som fakturerat orimligt många timmar och haft personal som inte har rätt att vistas i våra fastigheter. Det är en problematik som vi måste ta tag i och då har det här blivit ett sätt som vi vill testa, säger inköpsansvarige Victor Carlén till tidningen.
En av leverantörerna protesterade och begärde och krävde att upphandlingen skulle göras om.
Men Förvaltningsrätten i Uppsala avslog ansökan om överprövning.
Enligt domstolen har bostadsbolaget ett legitimt intresse av att skydda sig mot överfakturering och att GPS-spårning framstår som en rimlig åtgärd.
Huruvida spårningen är förenlig med GDPR prövades däremot inte av domstolen, skriver Byggnadsarbetaren.
Enköping verkar ha ett lednings- och styrningsproblem. På sikt kanske man vill GPS- övervaka sina egna kommunalarbetare också? Kan vara bra att veta att alla är på rätt ställe. Nästa fråga är att ta reda på verkningsgraden och vad de sysslar med.
Om det inte strider mot GDPR så verkar det vara en bra väg att gå, i slutändan är det trotts allt skattepengar, kan även användbart i avtals uppföljning. Blir intressant att se huruvida leverantörerna accepterar detta sätt.
Glöm inte att merparten av leverantörerna inte fuskar.
Det finns olika sätt att hantera in- och utrapportering av arbete. Fysiska eller digitala liggare, scanna koder, GPS. Har själv använt metoder med stor variation, beroende på behov och uppdrag. Om Enköping ser sig nödgade till GPS så finns det förmodligen en rimlig grund för detta.