Ärendet har redan diskuterats i riksdagens näringsutskott sedan Aftonbladet avslöjat tidigare i veckan att kinesiska Nuctech blir leverantör av ett röntgensystem som del av den nya säkerhetskontroll som byggs upp på Arlanda.
Statliga Swedavia har varit upphandlande myndighet och dess vd samt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson kallas nu till näringsutskottet.
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är alla starkt kritiska till affären utifrån att Nuctech bedöms ha nära kopplingar till kommunpartiet i Kina och ”svartlistats” i USA.
-Det är knappast enda gången som ett företag närstående kinesiska kommunistpartiet försöka vinna upphandlingar och då måste vi ha regelverk och säkerhetsprövningar som fungerar. Jag är både förvånad och chockad över att just detta bolag får ett känsligt uppdrag på Arlanda av Swedavia, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Moderaternas riksdagsledamot Maria Stockhaus pekar på att näringsutskottet har ansvar för statliga bolag och att det därför är rimligt att kalla både näringsminister och vd för Swedavia för redogörelser.
-Det är viktigt att få ett ordentligt klargörande när det gäller vad som hänt och vad som behöver göras för att säkerställa att nödvändiga säkerhetskontroller görs när det handlar om den här typen av upphandlingar. Moderaterna vill se att Sverige tar fram en handlingsplan mot hybridhot och att Säpo får mer resurser för att stödja myndigheter och bolag när det gäller skydd mot hybridhot, säger hon.
Centerpartiet vill se en modell med ett oberoende kontrollorgan som träder in vid känsliga upphandlingar.
-I frågor av samhällskritisk betydelse bör det ske en sådan granskning för att täppa till eventuella säkerhetsluckor. Riksdagen kommer att rösta om vårt förslag i morgon, men hittills har tyvärr inga andra partier visat intresse för en sådan lösning, säger Centerpartiets riksdagsledamot Niels Paarup-Petersen
Swedavia svarar på kritiken i en skriftlig kommentar:
“Nuctech är en etablerad leverantör av granskningsutrusning, exempelvis röntgensystem, till ett antal flygplatser runt om Europa. I detta fall handlar det om ett standardsystem och röntgenutrusning till den nya säkerhetskontrollen som nu byggs på Arlanda. Utrustningen från Nuctech är godkänd av ECAC, som är av ansvarig myndighet för godkännande av granskningsutrustning inom Europa. Vad gäller avtalet har vi följt gällande upphandlingslagstiftning och upphandlingen följer också reglerna enligt Säkerhetsskyddslagen. Swedavia kommer att teckna ett säkerskyddsavtal med leverantören.”
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson betonar att statliga ägda bolag omfattas av upphandlingslagstiftningen och i det aktuella fallet lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF).
”Jag utgår från att bolaget följer såväl tillämpliga upphandlingsregler som säkerhetsskyddslagstiftningen. Jag utgår från att bolaget följer gällande lagar och regler och genomför upphandlingar enligt regelverket. Samt att de analyser som krävs har genomförts och att de godkännanden som krävs har inhämtats i vederbörlig ordning för denna typ av upphandling.”, skriver Thorwaldsson till Aftonbladet.
(Uppdaterat med skriftlig kommentar från Swedavia.)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer