– Den fortsatt negativa utvecklingen kräver nu att regeringen tar ett samlat och systematiskt grepp kring arbetet mot korruption i Sverige, säger Ulrik Åshuvud, generalsekreterare i Transparency International Sverige.
I ett globalt perspektiv placerar sig Sverige fortfarande högt med en delad sjätteplats i Transparency Internationals årliga korruptionsindex, Corruption Perceptions Index (CPI).
Men den samlade poängsumman 82 – på skalan 0-100 – är den lägsta sedan mätningarna startades, en poäng mindre jämfört med fjolårets mätning och hela sju poäng mindre jämfört med toppåret 2015.
Transparency International Sverige noterar särskilt att Sverige halkar efter de nordiska grannländerna där Danmark är global etta med 90 poäng och även Finland, 87 poäng, och Norge, 84, placerar sig högre.
Ulrik Åshuvud:
– Vi noterar att det finns en uttalad ambition att den kommande nya nationella handlingsplanen mot korruption ska ta ”ett brett grepp om arbetet mot korruption och otillåten påverkan”. Vi förutsätter att handlingsplanen kommer att omfatta både den privata och hela den offentliga sektorn, och vi är fortsatt beredda att bidra aktivt till handlingsplanens utformning. Samtidigt efterfrågar vi den sedan över ett år aviserade straffrättsliga utredningen som bland annat ska se över korruptionsbrotten.
I en intervju med Sverige radio lyfter han offentlig upphandling, särskilt inom den regionala och kommunala sektorn, som ett stort riskområde,
Transparency International Sverige vill bland annat se en nationell handlingsplan som ökar transparensen kring upphandlingar med en nationell, offentlig databas som visar resultatet av genomförda upphandlingar.
CPI-mätningen bygger på upplevd korruption i offentlig sektor och täcker in 180 länder
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer