
Region Stockholm har jobbat med kravpaketet för hållbar IT-upphandling i ett gemensamt samarbete mellan Sveriges samtliga regioner som syftar till att genom att ställa samma krav kollektivt få ökad genomslagskraft i hållbarhetsarbetet.
– Vi påbörjade processen redan 2022 med en marknadsdialog tillsammans med nio leverantörer. 2023 gjorde vi den första IT-upphandlingen utifrån de krav och områden som vi identifierat i marknadsdialogen och nu har vi skruvat ytterligare när vi presenterar det här kravpaketet, säger Linda Scott Jacobsson.
Hon hade en förhoppning om att kunna presentera det färdiga kravpaketet under dagens konferensen men arbetet har försenats och kraven är nu ute på remiss hos övriga regioner.
– Målet är att publicera kravpaketet under april, säger hon.
De övergripande områdena i kravpaketet är miljö- och hälsofarliga ämnen, energi, livslängd, socialt ansvarstagande i leveranskedjan, transparens samt klimatrapportering.
Kravpkaetet omfattande milö-hälsofarliga ämnen, energi, livslängd, socialt ansvarstagande i leveranskedjan, transparens, klimatrapportering.
– Det vi har ansett är viktigast är krav på lång livslängd på produkterna. Det är tillverkningen som har störst påverkan, därför behöver se till att det vi köper håller så länge som möjligt. Vi behöver ställa krav på garantitider, möjligheter att reparera och byta ut delar, skydd och bakåtkompatiblitet, säger Linda Scott Jacobsson.
Det har också under arbetets gång med att ta fram kraven blivit tydligt vad som är viktigt att fokusera på och inte. PVC-fria sladdar var tänkt som ett krav men det har man nu släppt.
– Kravpaketet omfattar inte allt och det kommer behöva uppdateras. Jag ser bland annat att vi behöver vidareutveckla kraven på reparerbarhet, säger Linda Scott Jacobsson.
Resursåtgång för att tillverka EN dator:
1 500 liter vatten
240 kilo fossilt bränsle
22 kilo kemikalier.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer